Obama je prejel vrsto raznih vprašanj. Foto: EPA
Obama je prejel vrsto raznih vprašanj. Foto: EPA

Obama je med drugim naletel na vprašanje predsednika predstavniškega doma kongresa, republikanca Johna Boehnerja iz Ohia, ki ga je vprašal, kje so obljubljena delovna mesta, potem ko je Obama z zapravljanjem potisnil ZDA še globlje v dolgove. Obama se je pošalil, da gre za malce pristransko vprašanje, nato pa odgovoril, da delovna mesta ustvarja gospodarstvo, čeprav počasneje, kot bi si želeli.
Dodal je, da bi vlada lahko storila še veliko več, vendar ne more, ker nima podpore republikancev. Obama je imel malce prednosti, ker so bila vprašanja omejena na 140 znakov, sam pa je lahko odgovarjal na dolgo in široko. Prav tako je republikancem povedal, da držijo Američane za talca s tem, ko trmasto vztrajajo, da ne bodo dovolili zmanjšanja davčnih olajšav za premožne in za naftne korporacije.
Kako bi zmanjšali primanjkljaj?
Soočenje z Američani po Twitterju je potekalo tudi prek kamer iz Bele hiše in Obama je najprej vprašal ljudi, kaj bi storili za zmanjšanje primanjkljaja. Odgovorov je bilo več, kot bi jih lahko prebral, saj je sodelovalo na tisoče ljudi. Že prvo vprašanje o njegovih napakah je bilo zahtevnejše in Obama je celo priznal, da so podcenili, kako huda je bila zadnja kriza, predvsem glede stanovanjskega trga.

Pogovarjali so se tudi o stroških študija, priseljevanju, sindikatih, javnem dolgu, stanovanjih, zaposlovanju in tudi vesoljski agenciji Nasa. Na vprašanje, zakaj ukinja program raketoplanov, je Obama odgovoril, da že 30 ali 40 let uporabljajo isti model potovanja v vesolje in je treba vlagati v raziskave, da bo lahko človek potoval dlje v vesolje, hitreje in za dlje kot do zdaj.