Haaško sodišče je Gotovini naložilo 25 let zaporne kazni, Markaču pa 19 let. Foto: Reuters
Haaško sodišče je Gotovini naložilo 25 let zaporne kazni, Markaču pa 19 let. Foto: Reuters

Markačev odvetnik Goran Mikuličić je potrdil, da so pritožbe v ponedeljek zvečer poslali po elektronski pošti. Rok za pritožbe v primeru Anteja Gotovine in Mladena Markača, ki ju je haaško sodišče 15. aprila obsodilo na 24 oz. 19 let zapora zaradi vojnih zločinov proti srbskim civilistom leta 1995, je potekel v ponedeljek ob polnoči, haaško sodišče pa ima zdaj 40 dni časa za odgovor.

Odvetniki obeh generalov zanikajo vse sklepe razpravnega sveta haaškega sodišča, na podlagi katerih je bila sprejeta nepravnomočna razsodba in za katere menijo, da so napačni. Zahtevali so, da svet za pritožbe zaradi tega oprosti Gotovino in Markača, tako kot je sodišče oprostilo tretjega hrvaškega generala Ivana Čermaka, ki so mu sodili zaradi vojnih zločinov med operacijo hrvaške vojske Nevihta na območju Knina avgusta 1995 in po njej.

Odvetniki razkrili nekaj osnovnih točk pritožbe
O pritožbah bodo odvetniki kaj več povedali, potem ko bodo pritožbe v rokah haaških sodnikov, za medije pa so razkrili osnovne točke v pritožbah. Obramba Gotovine je presodila, da je sodišče sprejelo sklepe o odgovornosti njihovega varovanca za obstoj združenega zločinskega načrta in pregon srbskega prebivalstva med Nevihto, kar je izvedlo iz neselektivnega obstreljevanja Knina, ki so ga hrvaški vojaki izpeljali s 65 topniškimi granatami.

Poleg tega kot nov dokaz zahtevajo zapisnik s seje srbskega vrhovnega vojaškega sveta iz časa Nevihte, na kateri so potrdili, da je srbsko prebivalstvo zapustilo območje na podlagi odločitve svojih voditeljev, in ne zaradi topniških napadov hrvaške vojske.

Bo dokončna odločitev znana šele konec leta 2012?
Tiskovna predstavnica haaškega sodišča Nerma Jelačić je v ponedeljek na hrvaški televiziji dejala, da bo minilo najmanj leto dni, preden bo haaško sodišče lahko obravnavalo pritožbo, zato hrvaški mediji napovedujejo, da bo pravnomočna odločitev o Gotovini in Markaču objavljena konec leta 2012.