V zadnjih mesecih imajo tuje sile v Afganistanu velike izgube. Foto: EPA
V zadnjih mesecih imajo tuje sile v Afganistanu velike izgube. Foto: EPA
Barack Obama
Ameriški predsednik je zatrdil, da si bo vzel dovolj časa za temeljit premislek o morebitni napotitvi novih vojakov v Afganistan. Foto: EPA
Afganistan
Razmere v Afganistanu so vse bolj nemirne. Foto: EPA

V napadih z improviziranimi bombami je umrl tudi afganistanski civilist, več vojakov je bilo ranjenih. Oktobra je tako življenje izgubilo 55 ameriških vojakov, štirje več kot avgusta, ki je do zdaj držal neslaven rekord najbolj smrtonosnega meseca za ameriške vojake v Afganistanu. Letos je bilo v Afganistanu ubitih 445 tujih vojakov, med njimi 277 ameriških.

Obama si bo vzel čas
Naraščajoče nasilje v Afganitanu prihaja v času, ko se mora predsednik ZDA Barack Obama odločiti, ali bo v državo poslal dodatne ameriške vojake. Obama je sporočil, da bo glede napotitve skrbno razmislil o vseh možnostih in se o njih pogovoril z vsemi pristojnimi. Tako je Obama, ki je v ponedeljek obiskal vojaško oporišče v Jacksonvillu na Floridi, odgovoril na očitke republikancev, da preveč odlaša z odločitvijo o napotitvi dodatnih enot v Afganistan. Predsednik je povedal, da o možnostih za napotitev vojakov razpravlja z generali z obrambnega ministrstva, s člani kabineta, svetovalci za nacionalno varnost in poveljnikom ameriških sil v Afganistanu, generalom Stanlyjem McChrystalom. McChrystal si želi, da bi Obama v Afganistan napotil še 40.000 vojakov.

Obama je povedal, da je imel eno izmed strateških zasedanj le malo pred obiskom Jacksonvilla, kjer so s sogovorniki govorili o sodelovanju med civilnim in vojaškim delom strategije do Afganistana in Pakistana. Naslednje zasedanje naj bi se zgodilo še ta teden, do takrat pa velja izjava tiskovnega predstavnika Bele hiše Roberta Gibbsa, da bo odločitev znana v naslednjih tednih. Skoraj gotovo je, da Obama čaka drugi krog predsedniških volitev v Afganistanu, preden bo sprejel dokončno odločitev.

Cheney: Obama ogroža življenja vojakov
Demokrati nasprotujejo tako veliki širitvi vojaškega dela strategije za Afganistan in Pakistan, republikanci pa Obamo pozivajo, naj posluša generala. Ob tem se je oglasil tudi nekdanji podpredsednik Dick Cheney, ki je dejal, da Obama z oklevanjem glede Afganistana ogroža življenja vojakov.

Na Cheneyjeve besede se je v ponedeljek odzval predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose John Kerry, ki je Cheneyja in celotno nekdanjo administracijo Georgea Busha obtožil, da so Obami v Afganistanu zapustili strašno slabo dediščino, tako da predsednik zaradi njih danes nima nobene dobre izbire. "Potem pa pride Cheney iz pokoja in kritizira tehten premislek pred pošiljanjem ljudi v vojno, in to isti človek, ki je leta 2002 dejal, da je s talibanskim režimom dokončno opravljeno. Vesel bi bil, če bi imel Cheney prav, vendar na žalost nima," je dejal Kerry.

Kerry prepričan, da je 40.000 vojakov preveč
Kerry je pred Svetom za mednarodne odnose v Washingtonu dejal, da je načrt generala McChrystala o 40.000 vojakih preveč ambiciozen, saj naj ne bi bilo modro tvegati s premikom strategije le v lov na teroriste. Takšna misija bi po njegovem mnenju lahko vodila v državljansko vojno in ogrozila že tako krhko civilno vlado v Pakistanu.

Obama vztraja, da bo misija jasna in da bo imela jasno določene cilje ter ustrezno opremo za njeno izvedbo. Zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da napredujejo pri civilnem delu misije in da naj bi imeli do konca leta trikrat več kmetijskih, razvojnih in pravnih strokovnjakov ter diplomatov kot januarja letos, ko jih je bilo na terenu 320.

Predsednik ZDA se je v Jacksonvillu spomnil tudi Američanov, ki so v ponedeljek umrli v dveh helikopterskih nesrečah v Afganistanu.