Olmert je odstopil zaradi obtožb o korupciji in pritiskov znotraj svoje stranke. Foto: EPA
Olmert je odstopil zaradi obtožb o korupciji in pritiskov znotraj svoje stranke. Foto: EPA

"ZDA so bile pripravljene sprejeti 100.000 beguncev kot državljanov ZDA," je Olmert povedal v svojem najbolj razkrivajočem komentarju pogajanj z ZDA in Palestinci v času, ko je bil izraelski premier (od 2006 do 2009), poroča CNN.

Kot premier se je Olmert pogajal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, tako kot po obnovitvi neposrednih pogajanj pred nekaj tedni tudi zdajšnji izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Olmertova vizija Jeruzalema
Med nagovorom skupine Ženevska pobuda v Tel Avivu je Olmert omenil še, da je bil pripravljen deliti jeruzalemska sveta mesta s Palestinci. "Ne bo ne naš ne od Palestincev. Upravljal bi jih mednarodni skrbniški svet, ki bi vključeval države. Izrael je ena od njih, Palestinci so tam, Savdska Arabija, glede na mojo ponudbo še Jordanija in ZDA," je Olmert opisal svojo vizijo spornih delov Jeruzalema. "Ta skrbniški svet bi zagotavljal svoboden dostop do vseh svetih mest vsem Judom, vsem muslimanom in vsem kristjanom," je dodal.

Medtem je Netanjahu sporočil, da ne bo podaljšal moratorija za graditev judovskih naselbin na Zahodnem bregu, ki se izteče 26. septembra, čeprav so Palestinci zagrozili, da bodo zapustili mirovna pogajanja, če se bo gradnja nezakonitih naselbin na ozemlju, ki ga imajo za svoje, nadaljevala. Za trimesečno podaljšanje moratorija si prizadeva tudi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, a Netanjahu je voditeljem svoje stranke Likud zatrdil, da ni sprememb v politiki Izraela, še poroča CNN.

Optimističen glede možnosti miru
Neposredna pogajanja so po letu in pol prekinitve nedavno znova stekla, a ker obe strani vztrajata pri svojem, so pogajanja znova ogrožena.

Olmert je kljub temu optimističen o novem krogu pogajanj. "Imamo mirovni predlog, ki bi po mojem mnenju lahko vodil do mirovnega dogovora med nami in Palestinci v kratkem času. Že samo dejstvo, da je izraelska vlada privolila v neposredna pogajanja, čeprav to škoduje njeni priljubljenosti, pomeni, da je pogumna. Morda je to začetek razumevanja, da ne obstaja nobena druga možnost," je sklenil Olmert.