Zakon o umetni oploditvi je dignil prah še pred obravnanavo v vladi. Foto: EPA
Zakon o umetni oploditvi je dignil prah še pred obravnanavo v vladi. Foto: EPA
Vsi darovalci in prejemniki bodo vpisani v poseben register. Foto: EPA

Po poročanju hrvaške televizije HRT naj bi se eden od najbolj pričakovanih in spornih zakonov znašel v vladni proceduri v roku desetih dni, že zdaj pa razburjajo nekatere podrobnosti, ki so pricurljale v javnost.

Po mnenju kritikov gre za zelo strog in diskriminatoren zakon, ki bo naredil zelo malo za izboljšanje slabih demografskih statistik pri naših južnih sosedih. Nekateri celo menijo, da je za zdaj veljavni zakon iz leta 1978 bolj liberalen od novega zakona.

Hrvaški minister za zdravje Darko Milinović se seveda ne strinja s kritikami in trdi, da bo novi zakon o umetni oploditvi onemogočil zlorabe in jasno določil, katere zdravstvene ustanove lahko opravljajo ta postopek in hranijo seznam darovalcev. Minister je poudaril, da razprava o umetni oploditvi praktično traja že 20 let in v njo pa sta bili vključeni tako cerkev kot širša javnost.

Malo za konservativce, malo za liberalce
Po ministrovem prepričanju bo novi zakon zadovoljil tako konservativni del družbe, za katerega sam pravi, da je na Hrvaškem v večini, kot tudi liberalnejši del. Konservativci bodo zadovoljni, da je eden izmed pogojev za umetno oploditev zakonska zveza para, medtem ko naj bi liberalce zadovoljila možnost, da so lahko darovalci tako moši kot ženske, kar v nekaterih evropskih državah ni mogoče, saj lahko daruje samo en spol.

Po starem zakonu so imeli pravico do umetne oploditve neporočeni pari in tudi samske ženske, tega pa novi zakon ne dopušča več, kar za mnoge pomeni diskriminacijo.

In najbolj sporen del zakona. To je določilo, po katerem bodo imeli otroci, ko dopolnijo 18 let, pravico spoznati, kdo so njihovi biološki starši. Za združenje Roda, ki se na Hrvaškem ukvarja s problematiko neplodnosti, to pomeni, da se bo ponovila situacija iz držav, kjer ta uredba že obstaja - darovalcev jajčec in semen ne bo več.

"Glede na izkušnje drugih držav se lahko zgodi, da sploh ne bo več darovalcev spolnih celic, saj nihče ne želi, da bi mu po 18 letih nekdo potrkal na vrata in dejal: vi ste moji starši," je morebiten zaplet pojasnila Karmen Rivoseki-Simić iz združenja Roda.

G. V.