Begunci zaradi ofenzive množično zapuščajo svoje domove v dolini Svat. Foto: EPA
Begunci zaradi ofenzive množično zapuščajo svoje domove v dolini Svat. Foto: EPA

Zgodaj zjutraj je pakistanska vojska nadaljevala obstreljevanje in bombardiranje vojaških položajev talibanov. Operacija se je za zdaj izkazala za zelo uspešno, saj naj bi od njenega začetka pobili že več kot 700 talibanskih upornikov. Podatki pakistanske vlade pa se razlikujejo od podatkov vojske. Po njenih trditvah naj bi bilo v spopadih ubitih 500 talibanov.

Visoki komisar ZN-a za begunce (UNHCR) opozarja pred povečanim številom beguncev, ki zapuščajo svoje domove v dolini. Samo v nedeljo je domove zaradi spopadov zapustilo približno 100.000 ljudi, od začetka ofenzive pa že približno milijon. Oblasti zaradi vse več beguncev v teh dneh odpirajo nova taborišča.

Pakistanska vlada dobro skrbi za begunce
Direktor ene izmed pakistanskih zdravstvenih organizacij je za BBC povedal, da pakistanska vlada za zdaj dobro skrbi za begunce, a je mednarodne človekoljubne organizacije vseeno pozval na pomoč. "Vlada opravlja zelo dobro delo pri pomoči beguncem, saj jim zagotavlja brezplačna zdravila, hrano in oblačila, a kljub temu bi morale nevladne organizacije priskočiti na pomoč," je povedal Ahmed Kan.

Ofenziva, dokler ne bo pregnan zadnji taliban
Pakistanska vojska v svoji ofenzivi proti talibanom uporablja težko orožje, saj so se odločili, da bodo popolnoma uničili od 4.000 do 5.000 talibanskih upornikov. Koliko časa bo ofenziva, kjer sodeluje 15.000 vojakov in kjer jim pomaga tudi letalstvo, trajala, je nemogoče napovedati, pakistanski notranji minster Rehman Malik pa je napovedal, da bodo operacijo nadaljevali, dokler z območja ne bo pregnan zadnji taliban.

V spodnji galeriji si lahko ogledate, kako so bili Pakistanci prisiljeni zapustiti svoje domove in se naseliti v begunska taborišča.

B. T.