Terry Jones je pritegnil pozornost sveta, njegov načrt pa so obsodile vse stranke in cerkve v ZDA, Evropska unija in muslimanski svet. Foto: EPA
Terry Jones je pritegnil pozornost sveta, njegov načrt pa so obsodile vse stranke in cerkve v ZDA, Evropska unija in muslimanski svet. Foto: EPA
11. september
Med udeleženci protestov proti Terryju Jonesu je bilo mogoče videti tudi zagovornike zarot o namernem vladnem rušenju WTC-ja. Foto: EPA

V resnici so se v četrtek in v petek zgodili trije preobrati: najprej je Jones napovedal, da bo povsem opustil bogoskrunsko dejanje, nato pa je zatrdil, da o dogodku še razmišlja in da je sežiganje muslimanske svete knjige le "na čakanju". Ob tem jr Jones, ki na Floridi vodi cerkev z manj kot 50 člani, trdil, da mu je lokalni imam, ki ga je najprej prepričal o opustitvi načrta, lagal.

Po prespani noči pa je Jones dokončno (?) sporočil javnosti: "Zdaj načrtujemo, da tega ne bomo storili." V ABC-jevi oddaji "Dobro jutro, Amerika" (Good Morning America) je Jones pojasnil, da verjame imamovi obljubi, da se bosta v soboto sešla z vodstvom skupnosti, ki naj bi gradila sporni islamski center blizu "točke nič" v New Yorku .

Jones narobe razumel imama
Muhamad Musri
naj bi Jonesu zatrdil, da bodo načrtovani sporni islamski center v bližini "dvojčkov" na Manhattnu, ki je bil povod za nenavadno pastorjevo akcijo, preselili na ustreznejšo lokacijo, ki ne bo tako motila Američanov. Musri, ki vodi muslimansko skupnost v osrednji Floridi, je predlog o selitvi newyorškega centra zanikal in dejal, da sta se z Jonesom dogovorila, da bosta v soboto, 11. septembra, skupaj poletela v New York in se tam pogovorila z voditelji projekta islamskega centra v bližini porušenega WTC-ja. Musri je na novinarski konferenci dejal, da je Jones narobe razumel njegov predlog in da si ga je razložil po svoje.

Cerkvica pritegnila pozornost vsega sveta
Pastor Jones je zaradi centra, ki je že predtem buril duhove v ameriški javnosti, 11. september označil za "mednarodni dan sežiganja Korana". Jones v Gainesvillu na Floridi sicer vodi Dove World Outreach Center, ki ima manj kot 50 vernikov. V četrtek je sporni pastor, katerega napovedano dejanje so obsodile vse večje cerkve v ZDA, sporočil, da čaka na božje znamenje, ki bo preprečilo sežiganje Koranov.

Visoki politiki ZDA močno zaskrbljeni
Medtem je pastorja osebno poklical celo obrambni minister ZDA in republikanec v sicer demokratski vladi Baracka Obame Robert Gates in ga prosil, naj odpove sobotno sežiganje. Poveljnik ameriških in zavezniških sil v Afganistanu David Petraeus je opozoril Jonesa, da bo sežiganje Koranov resno ogrozilo življenje ameriških vojakov v tej nemirni državi. Predsednik Obama je posvaril, da bi takšno dejanje talibani in Al Kaida izkoristili v propagandne namene in za novačenje novih pripadnikov teh skrajnih organizacij.

Pred nemškim oporiščem ubit en Afganistanec
Zaradi napovedanega sežiganja Koranov pa so v Afganistanu že potekali množični protesti, ki so se razširili še v šest provinc. Po redni petkovi molitev se je zgodilo več incidentov, pred oporiščem Nata v Badakšanu, ki ga vodijo Nemci, pa je prišlo do streljanja med več kot dva tisoč protestniki in zavezniškimi vojaki, v katerem je en Afganistanec umrl, več ljudi pa je bilo ranjenih.