Pogled na razdejanje v Gazi. Foto: Reuters
Pogled na razdejanje v Gazi. Foto: Reuters
Gaza
Sončni vzhod je prinesel pogled na razdejanje. Foto: Reuters

"Izrael bo za svoje zločine moral plačati visoko ceno. Obljubljamo maščevanje za smrt in strah, ki ju okupator vnaša med naše ljudi," je v sporočilu, ki je danes zaokrožilo v javnosti, zapisal tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Suhri.

Izrael je po nekaterih navedbah od srede napadel več kot 800 ciljev na območju Gaze. Med drugim so izraelske zračne sile v petek zvečer napadle sedež Hamasa v Gazi oz. stavbo, v kateri ima svoje prostore palestinski premier Ismail Hanija. Po nočnem zatišju se je malo po peti uri začel nov val napadov na Hamasove cilje, med njimi sedeže oz. stavbe, v katerih se zadržujejo vojaki, transformatorje in mreže predorov, ki jih Palestinci uporabljajo za tihotapljenje "dobrin in orožja" v Gazo, navaja BBC.

Palestinci naj bi v istem času proti Izraelu izstrelili okoli 600 raket in granat. Ubitih je bilo 39 Palestincev (med njimi najmanj sedem otrok) in trije Izraelci.
V Gazi tunizijska delegacija
V Gazo je medtem pripotovala tunizijska delegacija, ki jo vodi zunanji minister Rafik Abdesalem. Delegacija je mejo prečkala na mejnem prehodu Rafa na meji z Egiptom, v načrtu pa ima med drugim srečanje s Hanijo.
Gre za drugi obisk arabskih diplomatov na območju Gaze v zadnjih dveh dneh. V petek se je na območju tri ure zadrževal egiptovski premier Hišam Kandil, ki je ob obisku dejal, da bo Egipt okrepil prizadevanja za premirje in končanje izraelske agresije na to palestinsko območje.
Izrael zapira poti v Gazo
Že v petek je Izrael zaprl vse tri večje poti v Gazo, Hamas pa je izstrelil rakete nad Tel Aviv in Jeruzalem. Prvič po letu 1970 je tako raketa poletela proti svetemu mestu. Izraelske oblasti so kar 75.000 rezervistov obvestile, da naj bodo v stanju pripravljenosti za primer kopenskega spopada, kar je že izzvalo govorice, da je ta neizogiben, česar pa izraelska stran ni ne potrdila ne zanikala. Še 16.000 rezervistov je že vpoklicanih.

Obamova podpora Izraelu
Ameriški predsednik Barack Obama se je v petek po telefonu pogovarjal tako z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem kot egiptovskim predsednikom Mohamedom Mursijem. V pogovoru z Netanjahujem je ponovil podporo ZDA Izraelu. "Predsednik je ponovil podporo Izraelu pri njegovi pravici do samoobrambe in izrazil sožalje ob izraelskih in palestinskih civilnih žrtvah," so sporočili iz Bele hiše.

Netanjahu se je v pogovoru Obami zahvalil za protiraketni obrambni sistem, ki ga je Izrael dobil od Američanov in s katerim so po njegovih besedah več sto raketam, ki so bili izstreljene iz Gaze, preprečili, da bi zadele izraelska mesta.

V pogovoru z egiptovskim predsednikom pa je ameriški predsednik poudaril Mursijeva prizadevanja za pomiritev razmer na Bližnjem vzhodu. Ob tem je Obama izrazil upanje, da bodo ta prizadevanja obrodila sadove. Zavzel se je tudi za to, da je treba najnovejši spopad med Izraelom in Palestinci čim prej končati.