Glavni posrednik v mirovnih pogajanjih Staffan De Mistura si želi več pomoči ZDA in Rusije. Foto: Reuters
Glavni posrednik v mirovnih pogajanjih Staffan De Mistura si želi več pomoči ZDA in Rusije. Foto: Reuters
Alep
Mesto Alep, ki je imelo pred vojno dva milijona prebivalcev, je v veliki meri porušeno in razdeljeno med vladne sile in upornike. Foto: Reuters

De Misturi namreč kljub večdnevnim prizadevanjem ni uspelo za isto mizo dobiti predstavnikov sirske vlade in opozicije. De Mistura kljub temu ostaja optimističen.

De Mistura: Nisem razočaran
"Ne gre za konec ali propad pogovorov. Obe strani sta pokazali, da sta zainteresirani za politični proces, zato nisem razočaran ali frustriran. Že od prvega dne naprej sem se odločil, da ne bom vodil pogajanj zgolj zaradi pogajanj samih. Več je treba še narediti,"
je dejal De Mistura in dodal, da potrebuje tudi več pomoči mednarodnih podpornikov pogajanj na čelu z ZDA in Rusijo.

Sirski veleposlanik pa je ocenil, da se je opozicija umaknila s pogajanj zaradi takšnih navodil Savdske Arabije, Katarja in Turčije.

Uspehi vladnih sil v okolici Alepa
De Mistura je "začasni premor" razglasil po tem, ko so iz Sirije prišle novice, da so vladne sile s pomočjo ruskega letalstva sprožile veliko ofenzivo v okolici Alepa, s katero so upornike odrezale od njihove zaveznice Turčije. Hkrati pa so vladne sile iz obroča upornikov osvobodile šiitski mesti Nubil in Zahra na severozahodu Sirije s približno 60.000 prebivalci. Mesti sta bili oblegani več kot tri leta. Sirskim vladnim silam so pri akciji pomagale enote libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah in iranske milice. Viri iz ruskega obrambnega ministrstva pa so sporočili, da je bil v napadu 1. februarja ubit ruski svetovalec.

Državljanska vojna v Siriji traja že skoraj pet let. Zahtevala je približno 250.000 smrtnih žrtev, več milijonov ljudi pa je moralo zapustiti domove.

Poveljniki IS-ja našli zatočišče v Libiji
Po nekaterih porazih Islamske države (IS) v Siriji in Iraku naj bi se nekateri njeni vrhovni poveljniki umaknili v Libijo, kjer so našli zatočišče v mestu Sirte na sredozemski obali. Ta je pod nadzorom IS-ja od lanskega leta. Zaradi potencialne grožnje IS-ja v Libiji so se v torek v Rimu sešli predstavniki 23 držav, med njimi tudi ZDA in Velike Britanije. Uradni govorec Bele hiše Josh Earnest je že napovedal, da bodo ZDA tudi vojaško posredovale v Libiji, če bo to potrebno.