Domačin pomaga pri pospravljanju razdejanja, ki ga je za sabo pustil napad. Foto: EPA
Domačin pomaga pri pospravljanju razdejanja, ki ga je za sabo pustil napad. Foto: EPA
Eden izmed pobeglih Pakistancev je tudi 30-letni Mohamed Anvar. Foto: EPA
Pogled na porušeni hotel v Šarm El Šejku omejuje visoka ograda. Foto: EPA
V Šarm El Šejku je več sto hotelskih delavcev v nedeljo pripravilo proteste proti terorističnim napadom. Foto: EPA

Badran naj bi izvedel samomorilski napad na hotel Gazala Gardens, policija pa trenutno zaslišuje člane njegove družine in skuša ugotoviti, kdo so bili njegovi pomagači.

Svarilo je bilo
Egiptovska vlada naj bi tudi nekaj dni pred napadom prejela svarilo o takojšnjem napadu na Šarm El Šejk, vendar so oblasti menile, da bodo tarče napadov igralnice. Pri teh so zato močno poostrili varnost, vendar pa so napadalci nato udarili v hotelih.

Policija po gorovjih Sinajskega polotoka še naprej išče druge sodelujoče in preiskuje mogoče povezave med tokratnim in oktobrskim napadom na Sinaju.

Pred tem so se v medijih pojavile novice, da je za napadom v Šarm El Šejku, v katerem je umrlo 88 ljudi, skupina Pakistancev, kar so odgovorni v Egiptu ostro zanikali.

Poročanje sta zanikala tako pomočnik egiptovskega notranjega ministra kot egiptovski veleposlanik v Pakistanu. Egiptovska policija je v Šarm El Šejku razdelila fotografije petih Pakistancev, ki so takoj po napadih pobegnili, vendar naj bi to bil le del previdnostnih ukrepov. Omenjeni naj tudi nikoli ne bi bili glavni osumljenci.

Policija je do zdaj priprla 175 ljudi, ki naj bi imeli več informacij o napadih. Odgovornost zanje je sicer prevzela tretja skrajna skupina Tavhid in džihad v Egiptu.

Domnevni napadalci
Policija je okrog letovišča postavila nadzorne točke in razdelila fotografije petih Pakistancev od devetih, ki so 5. julija prišli iz Kaira v Šarm El Šejk in so mogoče povezani z napadi. Njihova imena so Mohamed Anvar, Rašid Ali, Mohamed Aref, Musadek Husein in Mohamed Ahtar.

Pakistanci niso krivi
Egiptovski veleposlanik v Pakistanu Husein Haradi je pred tem po navodilu vlade v Kairu sporočil, da Pakistanci niso vpleteni v napade, o čemer je v ponedeljek po telefonu obvestil tudi pakistansko vlado. Po njegovih besedah egiptovska policija res išče šest pakistanskih državljanov, vendar ta akcija ni povezana z omenjenimi napadi.

Prevzem odgovornosti
Odgovornost za napade je sicer prek spleta prevzela že tretja skrajna skupina, imenovana Tavhid in džihad v Egiptu. V sporočilu, objavljenem na spletu, je zapisala, da so napad izvedli kot povračilni ukrep za smrt njihovih bratov v Iraku in Afganistanu. Ta skupina je prek spletnih strani prevzela tudi odgovornost za teroristične napade v egiptovskem mestu Taba oktobra lani, v katerem je bilo ubitih 34 ljudi.

Različni podatki o žrtvah
Po najnovejših uradnih podatkih je bilo v sobotnem terorističnem napadu v letovišču Šarm El Šejk ubitih najmanj 64 ljudi, zdravstveni viri pa še vedno govorijo o 88 smrtnih žrtvah.

Podpis v žalno knjigo
Ameriški predsednik George Bush je v ponedeljek obiskal egiptovsko veleposlaništvo v Washingtonu in se podpisal v žalno knjigo. Ob tem je dejal, da tisti, ki so zagrešili napade v Šarm El Šejku, nimajo srca.