Egipčanske oblasti sumijo, da so za napade v Šarm El Šejku odgovorni pakistanski skrajneži. Foto: EPA
Egipčanske oblasti sumijo, da so za napade v Šarm El Šejku odgovorni pakistanski skrajneži. Foto: EPA
Policisti na prizorišču pokola
Egiptovski policisti so sprožili množična zaslišanja ljudi, ki bi lahko imeli kakršne koli povezave z napadom. Foto: EPA
Sveče za žrtve napada
Nekateri se iz hotela Gazala Gardens ne bodo nikoli več vrnili domov. Foto: EPA
Palestinski terorist (slika iz arhiva)
Med motivi za napad naj bi bilo sovraštvo do Izraela. Foto: EPA

Blizu mesta je obkolila dve beduinski vasi, saj naj bi se v njih skrivala dva od omenjenih Pakistancev. Ob tem se je zapletla v oborožen spopad z beduini in jih 25 aretirale.

Osumljeni, šlo naj bi za šest do devet napadalcev, naj bi v državo vstopili s ponarejenimi jordanskimi potnimi listi, eden izmed njih pa naj bi med begom pred policijo umrl. Slike preostalih so že zaokrožile v javnosti. Sumljivi so postali, ker so pred bombnimi napadi bivali v hotelih v Šarm El Šejku, nato pa so izginili neznano kam; potne liste so pustili na recepciji.

Teroristični napad v raju. Komentirajte na forumu.
Pakistansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da ne verjame, da bi bili njihovi državljani vpleteni v teroristični napad. Egiptovske oblasti pakistanskemu veleposlaništvu v Kairu namreč niso predale nikakršnih dokazov za tovrstne obtožbe, ampak meni, da se le v medijih ustvarja vtis o vpletenosti Pakistana.

Mušaraf zanika vpletenost Pakistancev
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je poudaril, da je nadzorni in komunikacijski sistem mednarodne teroristične mreže Al Kaida uničen, in zatrdil, da mreža iz Pakistana ni mogla voditi terorističnih napadov v Londonu, Šarm El Šejku ali kje drugje.

Množična zasliševanja
Policija je sicer prijela že 130 ljudi, ki jih zaslišuje o morebitni povezavi z napadom, v katerem so teroristi uporabili kar pol tone razstreliva in ubili 88 ljudi, pri čemer je 64 smrti potrjenih. Med žrtvami je najmanj sedem tujcev, številnih trupel pa še niso identificirali. V Šarm El Šejku in na celotnem Sinajskem polotoku veljajo poostreni varnostni ukrepi, tako da je na ta območja mimo nadzornih točk nemogoče priti.

Preiskovalci so povedali, da so sobotne napade izvedli trije ljudje, ki so v napadih najverjetneje izgubili življenja.

Medtem ko turisti še naprej zapuščajo to turistično letovišče, se je včeraj več tisoč domačinov v spremstvu nekaj turistov zbralo na shodu, na katerem so obsodili krvavi napad, ki je bil najhujši v tej državi po letu 1981.

Dve skrajni skupini prevzeli odgovornost
Odgovornost za napad je prevzela že druga skrajna islamistična skupina, imenovana Egiptovski mudžahidi. Pred njimi so odgovornost prevzele Brigade Abdulaha Azama. Policija meni, da je bila skupina napadalcev povezana z lanskoletnim terorističnim napadom v Tabi, ko je umrlo 34 ljudi, med njimi pa naj bi bil tudi znan terorist Mohamed Ahmed Saleh Fulajfel. Ta naj bi bil samomorilski napadalec, ki se je v avtomobilu bombi razstrelil pred hotelom Gazala Gardens.

Napad na "trdnjavo sionizma"
Egiptovski mudžahidi so na neki spletni strani sporočili, da je pet njihovih mož s štirimi taksiji in minibusom napadlo trdnjave sionistov v Egiptu. "Judom in kristjanom sporočamo, da morajo Egipt zapustiti v 60 dneh," so še zapisali.

Brigade Abdulaha Azama medtem trdijo, da so napadi posledica kriminalnih dejanj, ki so bila zagrešena proti muslimanom. Verodostojnosti zapisanega ni mogoče preveriti. Policija je sporočila, da so napadalci za napad uporabili dva avtomobila bombi in kovček, poln zelo eksplozivne snovi.