Civilna platforma napoveduje, da je pripravljena sodelovati z vsemi strankami, ki nasprotujejo stranki Zakon in pravičnost. Foto: EPA
Civilna platforma napoveduje, da je pripravljena sodelovati z vsemi strankami, ki nasprotujejo stranki Zakon in pravičnost. Foto: EPA
Poljaki podprli Tuska

Zmagovalka, do zdaj največja opozicijska stranka pod vodstvom Donalda Tuska, bo imela v 460-članskem parlamentu 209 poslancev, za večino pa bi jih potrebovala 231. Najverjetneje bo koalicijo sklenila s sredinsko Kmečko stranko, ki je prejela slabih 9 odstotkov glasov. Odločitev o novi vladi bo jasna po strankinem kongresu 10. novembra, je sporočil Bogdan Zdrojewski iz zmagovalne stranke.

Največja poraženka predčasnih volitev je stranka Zakon in pravičnost bratov dvojčkov Kaczynski, ki sta zadnji dve leti zasedala najvišji mesti v državi. Tako se bo Jaroslaw Kaczynski poslovil od premierskega položaja, svoj poraz pa je priznal tudi javno. Njegova stranka je namreč dobila nekaj več kot 32 odstotkov glasov in bo imela v novem parlamentu 166 sedežev.

Predsednik Lech Kaczynski bo moral po 5. novembru, ko se bo novi parlament sešel na ustanovni seji, predlagati mandatarja za sestavo vlade, pri tem pa verjetno ne bo skrival grenkega priokusa.

EU bo vesel
Prihoda Tuska na oblast bo zagotovo vesela Evropska unija, saj velja za bolj zmernega, kot je dozdajšnji premier, ki si je med vladanjem s svojim nacionalističnim programom prislužil ugled rogovileža. "Poznam njegovo (op. Tuskovo) evropsko prepričanje in predanost," je dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Predsednik Evropskega parlamenta je dejal, da je izid volitev "dober signal za Evropo."

Vodje platforme so napovedali, da se bodo trudili trenutno valuto zamenjati z evrom do leta 2013, da bodo iz Iraka umaknili 900 poljskih vojakov in da bodo nekoliko zaostrili pogajanja z ZDA o postavitvi protiraketnega ščita na poljskih tleh.

Nemčija in Rusija za izboljšanje odnosov
Nemčija in Rusija sta napovedali, da upata, da se bodo odnosi s Poljsko izboljšali, ZDA pa, da bosta državi še uspešno sodelovali. "Ta jasen preobrat kaže predvsem eno: poljske volivke in volivci so vam dali jasen mandat za oblikovanje vlade in s tem za politični preobrat," je dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, medtem ko je namestnik tiskovnega predstavnika nemške vlade Thomas Steg dejal, da so volilni izid pozdravili v vseh nemških strankah. Podpredsednik odbora za zunanje odnose sveta federacij Vasili Lihačjov je dejal, da je preobrat pozitiven signal za Rusijo.

Ameriški obrambni minister Robert Gates, ki je na obisku v Ukrajini, je dejal, da ZDA upajo na nadaljevanje uspešnega sodelovanja, "tako glede posredovanja v Iraku in Afganistanu kot tudi glede postavitve protiraketnega ščita."

M. R./K. T.

Poljaki podprli Tuska