V Srebrnici in okolici je bilo poleti leta 1995 pobitih več kot 8.000 Bošnjakov. Foto: Reuters
V Srebrnici in okolici je bilo poleti leta 1995 pobitih več kot 8.000 Bošnjakov. Foto: Reuters

43-letni Ikonić se je dolga leta skrival v ZDA, na začetku tega leta pa so ga izgnali v Bosno in Hercegovino. Po navedbah obtožnice je kot poveljnik drugega oddelka posebne brigade policije Republike srbske ukazal likvidacijo ujetih Bošnjakov, ki so poskušali skozi gozd pobegniti iz Srebrenice, ki so jo takrat varovale mirovne sile Združenih narodov. Med drugim naj bi nadziral uboj več kot tisoč ujetih moških in fantov v kmetijski zadrugi Kravica.

Zaenkrat za Srebrnico obsojenih 19 posameznikov
Dogajanje v Srebrenici velja za najhujši pokol v Evropi v zadnjih 60 letih. 11. julija 1995 so namreč bosanski Srbi po zavzetju te muslimanske enklave ubili okoli 8.000 bosanskih Muslimanov. Sodišče Združenih narodov za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je v Haagu za pokole na vzhodu BiH-a obsodilo sedem bosanskih Srbov, še proti devetim tečejo sodni procesi.

Mladić že 14 let na begu pred pravico
Poveljnik vojske Republike Srbske general Ratko Mladić je že 14 let na begu, medtem ko takratni predsednik RS-a Radovan Karadžić med sojenjem zanika odgovornost za dogajanje v Srebrnici. Bosansko sodišče za vojne zločine, ki je v Sarajevu začelo delovati leta 2005, da bi razbremenilo haaško sodišče, je do zdaj obsodilo 12 posameznikov, sedem jih je bilo oproščenih, proti sedmim pa še tečejo sodni procesi.