Foto:
Foto:
Predstavnik mednarodne skupnosti Paddy Ashdown.

Še posebej bo poročilo pomembno za Hrvaško, saj bo imela ocena pomemben vpliv na ratifikacijo sporazuma o stabilizaciji in pridruževanvanju Hrvaške k EU-ju.

EU namreč balkanskim državam kot pogoj približevanja Uniji postavlja sodelovanje s haaškim sodiščem, Velika Britanija in Nizozemska pa ne želita ratificirati sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju med Hrvaško in EU-jem, dokler ne bo v Haagu hrvaškega generala Anteja Gotovine.

ZDA: Nagrada za informacije o Gotovini
Ameriška administracija je ponudila pet milijonov dolarjev za informacije, ki bi pomagale pri prijetju upokojenega hrvaškega generala Anteja Gotovine. To je za zagrebški časnik Jutarnji list povedal ameriški odposlanec za vojne zločine Pierre Richard Prosper. Dodal je, da je Gotovina, ki je obtožen zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov v operaciji hrvaške vojske proti hrvaškim Srbom, po vseh informacijah še vedno na Hrvaškem. Generalov odvetnik pa je v sredo od VS-a ZN-a zahteval preiskavo dela glavne tožilke Carle Del Ponte, ki jo obtožuje slabega vodenja njegovega primera.

Ashdown: ZN vse bliže Karadžiću
Obroč okoli nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića se oži, je dejal predstavnik ZN-a v BiH-u Paddy Ashdown. Ob tem je še dejal, da se zaveda pogubnega vpliva, ki ga obtoženi za vojne zločine, kot je Karadžić, lahko imajo na politične razmere v BiH-u. Ob tem je dodal, da bo mir popolnoma dosežen šele, ko bodo krivci za zločine postavljeni pred sodišče. Ameriški veleposlanik v BiH-u Clifford Bond pa je zatrdil, da bi mednarodne mirovne sile v BiH-u (Sfor) lahko prijele Karadžiča, če bi imele podatek o tem, kje se nahaja.