Ogenj se je s strehe razširil v nekaj sekundah, so dejali pretreseni preživeli. Foto: Reuters
Ogenj se je s strehe razširil v nekaj sekundah, so dejali pretreseni preživeli. Foto: Reuters
Sorodniki
Sorodniki žrtev ne morejo verjeti, da so izgubili svoje najbližje. Foto: Reuters

Med 233 žrtvami so večinoma študentje z bližnje fakultete, ki so se na usodni sobotni večer v klubu Kiss v mestu Santa Maria udeležili koncerta neke glasbene skupine. Ta je na odru uporabila pirotehnična sredstva in zanetila ogenj, ki se je nato razširil na zvočno izolacijo.

Številni so umrli zaradi vdihovanja strupenega dima, nekaj pa je bilo poteptanih, ko so se v paniki skušali prebiti proti izhodu. Klub, ki lahko sprejme do 2.000 ljudi, je imel samo ena vrata, zato je bilo med največ preživelimi takšnih, ki so si koncert ogledali iz VIP-prostora, ki je bil najbližje izhodu.

Umrla polovica obiskovalcev
Župan univerzitetnega mesta Santa Maria, ki leži v južni državi Rio Grande do Sul, Gerson da Rosa Ferreira, je dejal, da je bilo v stavbi ob pol treh zjutraj, ko jo je zajel ogenj, okoli 500 ljudi.

Številni preživeli trdijo, da so varnostniki podcenili nevarnost požara in obiskovalce prepričevali, naj ne zapuščajo prostora. "Ljudje so kričali, da je izbruhnil požar, varnostniki pa se za to niso menili in celo skušali preprečiti, da bi množica vrata odprla, zato so se spravili na varnostnika, ki je stal pri vratih, in ga podrli na tla, da so se lahko rešil," je dejal študent Murilo de Toledo Tiecher.

Vstopili s ponarejenimi izkaznicami
Nekatera trupla so odnesli v bližnjo telovadnico, da so jih svojci lahko identificirali, a številna med njimi so bila tako poškodovana, da so bila neprepoznavna. Po poročanju brazilskih medijev je bila večina izmed 233 žrtev stara od 16 do 20 let, čeprav je bila starostna omejitev za obisk koncerta 18 let. Premladi so zato za vstop ponaredili osebno izkaznico oziroma so si jo sposodili pri starejših vrstnikih.

Zaradi tragedije je brazilska predsednica Dilma Rousseff skrajšala obisk v Čilu in se vrnila v domovino. V solzah je dejala: "To je tragedija za vse, moram se vrniti k svojim ljudem."

Požar v Santa Marii, ki ima 250.000 ljudi, je bil najhujši tovrstni po letu 2000, ko je zaradi kratkega stika izbruhnil požar v nočnem klubu v Luojangu na Kitajskem. Umrlo je 309 ljudi. Decembra leta 2004 pa so ognjeni zublji v prenatrpanem klubu v Buenos Airesu zahtevali 194 življenj.