Medvedjev in Putin se bosta še naprej merila le na športnih igriščih. Foto: EPA
Medvedjev in Putin se bosta še naprej merila le na športnih igriščih. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev in Vladimir Putin
Putin in Medvedjev za zdaj delujeta kot dobro usklajen dvojec. Foto: EPA

Nekdanji ruski predsednik in zdajšnji premier, ki mu je lani ustava preprečila potegovanje za tretji zaporedni predsedniški mandat, je dejal, da se bosta z njegovim naslednikom v Kremlju skupaj odločila, kako nastopiti na volitvah.

"Dogovorila se bova, ker sva enake krvi in enakih političnih pogledov," je glede sodelovanja z Medvedjevom povedal Putin na letnem srečanju mednarodnih strokovnjakov za Rusijo, znanem tudi pod imenom debatni klub Valdaj.

"Ne bova se pomerila"
Poznavalci ocenjujejo, da naj bi se Putin in Medvedjev dogovorila, kdo izmed njiju bo nastopil na predsedniških volitvah, in sicer na podlagi gospodarskih dosežkov po trenutni gospodarski krizi, ki je močno prizadela Rusijo. "Ali sva se pomerila leta 2008? Ne. Torej, se ne bova pomerila leta 2012," je glede Medvedjeva še dejal Putin.

V skladu s spremebami ustave, ki so jih sprejeli lani kmalu potem, ko je predsednik postal Medvedjev, bo po novem predsedniški mandat trajal šest let, kar pomeni, da bi lahko Putin predsedoval kar do leta 2024, če se bo odločil za nastop na prihodnjih predsedniških volitvah.

Če se Putin leta 2012, ko bo star 59 let, ne bo odločil kandidirati na volitvah, potem je za zmeraj konec z njegovo politično kariero, so trdno prepričani analitiki, ki poudarjajo, da ga mednarodni partnerji spoštujejo zaradi njegove neposrednosti, medtem ko vlagatelji cenijo njegovo predvidljivost.