George Bush meni, da bo Gates dober obrambni sekretar. Foto: EPA
George Bush meni, da bo Gates dober obrambni sekretar. Foto: EPA
Hillary Clinton na zaslišanju
Članica senatnega odbora za obrambo je tudi demokratska senatorka Hillary Clinton. Foto: EPA

Po mnenju Gatesa, ki ga je zaslišal senatni odbor ameriškega kongresa za oborožene sile, bi lahko iraška vojna sprožila "požar" na Bližnjem vzhodu. Glede Irana je dejal, da je napad zadnja možnost, čeprav je prepričan, da Teheran razvija jedrsko orožje. Gates tudi ne podpira napada na Sirijo, saj bi to imelo dramatične posledice za regijo.

Na vprašanje o vodji teroristične mreže Al Kaida Osami bin Ladnu je Gates dejal, da ima ta zelo omejene možnosti načrtovanja napadov, ujeli pa ga bodo, ko ga bo nekdo izdal. Pred zaslišanjem je bil Gates na zajtrku pri predsedniku Georgeu Bushu, ki je senat pozval k hitri potrditvi novega sekretarja. Njegova potrditev konec tedna kljub nekaterim Gatesovim nenavadnim odločitvam v preteklosti naj ne bi bila sporna.

George Bush je Gatesa za Rumsfeldovega naslednika predlagal takoj po njegovem odstopu. Gates je Cio vodil, ko je bil predsednik Bushev oče, George Bush starejši. Takrat je bil tudi član komisije, ki je izdelala priporočila za spremembo ameriške politike do Iraka, s tem pa naj bi si po Bushevih besedah pridobil potrebno znanje in izkušnje za dosego ciljev v Iraku.

Po odhodu iz Cie je Gates deloval v upravnih odborih različnih korporacij, leta 1996 je napisal knjigo o petih ameriških predsednikih in njihovi zmagi v hladni vojni, od leta 2002 dalje pa je bil predsednik Univerze A & M.

Rumsfelda odnesla vojna v Iraku
Donald Rumsfeld je z mesta obrambnega ministra odstopil v začetku novembra, ko so demokrati zmagali na kongresnih volitvah in dobili večino v predstavniškem domu in senatu. Rumsfeld, glavni ideolog vojne v Iraku, je dobil veliko kritik na račun vojne. Te so po vse večjem nasilju v Iraku in naraščanju žrtev med ameriškimi vojaki postale vse ostrejše.