Zaradi ruskih načrtov o oporiščih v Abhaziji je svojo zaskrbljenost že izrazila zveza Nato. Foto: EPA
Zaradi ruskih načrtov o oporiščih v Abhaziji je svojo zaskrbljenost že izrazila zveza Nato. Foto: EPA
Ruska ladja v Sevastopolu
Usoda sedeža ruske črnomorske flote bo verjetno še nekaj časa negotova. Foto: EPA

Abhazijsko vodstvo je potrdilo, da se z Rusijo pogovarjajo o zgraditvi dveh vojaških oporišč na njihovem ozemlju, kar izhaja iz sporazuma o prijateljstvu in medsebojni pomoči med obema državama.

V igri za pomorsko oporišče je mesto Očamira, kjer bi bila nameščena ruska črnomorska flota, ruska letala pa naj bi bila nameščena v nekdanjem letalskem oporišču v mestu Gudauta. Abhazija pričakuje, da bo dogovor o ustanovitvi oporišč sklenjen v nekaj mesecih.

Neimenovani ruski vojaški uradnik je povedal, da naj bi bilo v Gudauti, ki je nekoč gostila sovjetske padalske enote, nameščenih 20 vojaških lovcev in transportna letala, vendar tiskovni predstavnik ruskih zračnih sil teh navedb ni potrdil.

Iz Sevastopola v Očamiro
Ruska črnomorska flota je trenutno nameščena v ukrajinskem pristanišču Sevastopol in pogodba s Kijevom o najemu pristanišča se izteče leta 2017.

Čeprav Rusija pričakuje, da bodo njene vojaške sile še naprej ostale v Sevastopolu, pa zaradi številnih nesoglasij z Ukrajino vseeno razmišlja tudi o drugih možnostih.

Abhazija in Južna Osetija sta odcepitev od Gruzije razglasili v 90. letih prejšnjega stoletja in Tbilisi se je lani avgusta odločil, da znova poskuša prevzeti nadzor nad obema pokrajinama, vendar mu je načrte preprečila Rusija, ki je poslala svojo vojsko in zaustavila gruzijske sile.

G. V.