Miguel Diaz-Canel je med drugim v intervjuju pozdravil izvolitev levičarja Andresa Manuela Lopeza Obradorja za mehiškega predsednika. Foto: EPA
Miguel Diaz-Canel je med drugim v intervjuju pozdravil izvolitev levičarja Andresa Manuela Lopeza Obradorja za mehiškega predsednika. Foto: EPA

"Želimo dialog, toda dialog med enakopravnimi," je dejal v intervjuju za venezuelsko televizijsko postajo Telesur. Odnosi med ZDA in Kubo so se močno poslabšali po Trumpovem prihodu v Belo hišo. Njegov predhodnik Barack Obama je po desetletjih sovražnosti otoplil odnose s to karibsko državo in kot prvi ameriški predsednik po letu 1928 leta 2016 obiskal Kubo.

Odnosi so se še poslabšali po zdravstvenih zapletih ameriških diplomatov v Havani. ZDA ocenjujejo, da gre za napade na njene diplomate, Kuba pa zanika vsakršno vpletenost. "Kuba ne napada, Kuba brani, Kuba deli," je v intervjuju dejal Diaz-Canel, ki je v pogovoru večkrat omenil dolgoletna kubanska voditelja Fidela in Raula Castra. Po besedah 58-letnega predsednika mu je 87-letni Raul Castro, ki ostaja na čelu komunistične stranke do leta 2021, "kot oče".

V pogovoru je Diaz-Canel pohvalil tudi dolgotrajno zavezništvo z Venezuelo, pozdravil pa je tudi izvolitev levičarskega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja v Mehiki. Kot je dejal, je to ohrabrujoče za Latinsko Ameriko.

Kubi se obeta nova ustava
Ena izmed tem intervjuja je bil tudi osnutek nove kubanske ustave, o katerem razpravljajo na sestankih po državi. Po besedah Diaz-Canela umaknitev besede komunizem ne pomeni, da se je Kuba odpovedala tej ideologiji. Dokument, ki bo nadomestil ustavo iz časa hladne vojne, se še vedno opira na socializem, kar predvideva komunizem. Ob tem je tudi dejal, da podpira spremembo ustave, po kateri bi bila dovoljena sklenitev istospolne zakonske zveze. "Zavzemam se, da ne bi bilo nobene diskriminacije," je dejal, hkrati pa dodal, da bodo o tem, ali bodo to vključili v ustavo, odločili kubanski državljani.