Bolsonaro je trenutno na Floridi, kjer se je ta teden udeležil srečanja s svojimi privrženci. Foto: Reuters
Bolsonaro je trenutno na Floridi, kjer se je ta teden udeležil srečanja s svojimi privrženci. Foto: Reuters

"Danes se dobro zavedam in to bom povedal jasno in glasno: ta državljan (nekdanji predsednik Bolsonaro) je pripravil državni udar," je v pogovoru za brazilsko televizijo RedeTV! povedal Lula in dodal, da je prepričan, da je Bolsonaro pri napadu na vladna poslopja "aktivno sodeloval in še vedno poskuša sodelovati".

Bolsonaro je zapustil Brazilijo 30. decembra, tik pred predajo oblasti Luli, 8. januarja pa so nato njegovi privrženci v slogu podpornikov nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa napadli brazilska vladna poslopja. Brazilski poskus državnega udara se je končal podobno kot ameriški in vlada Lule zdaj preganja odgovorne.

Trump ni nikoli obsodil svojih privržencev, ki so napadli kongres, Bolsonaro pa je javno izrazil obžalovanje zaradi nasilja. Tako kot Trump tudi Bolsonaro ni priznal poraza na volitvah, vendar pa tudi ni neposredno podžigal svojih privržencev, naj gredo nad vladna poslopja.

Je pa večkrat izrazil dvom o poštenosti predsedniških volitev, ki jih je izgubil. O rezultatu je podvomil tudi v torkovem nagovoru v Orlandu, na sprejemu, ki ga je organizirala konservativna organizacija brazilskih izseljencev v ZDA Yes Brazil USA. Pred tem je njegov odvetnik potrdil, da želi Bolsonaro v ZDA pridobiti šestmesečni turistični vizum.

Medtem je brazilski senator Marcos do Val iz stranke Podemos v četrtek nekdanjega predsednika in svojega nekdanjega zaveznika Bolsonara obtožil, da se je udeležil sestanka o tem, kako preprečiti predajo oblasti Luli.

Po njegovih besedah je bil načrt prisiliti predsednika višjega volilnega sodišča Alexandreja de Moraesa, da pove nekaj obremenilnega, medtem ko bi ga skrivaj snemali. De Moraes namreč velja za priljubljeno tarčo Bolsonarovih privržencev, ki trdijo, da se je vmešal v predsedniške volitve in pomagal Luli do zmage.

Do Val je sicer sprva za brazilsko revijo Veja izjavil, da mu je načrt predstavil Bolsonaro sam, pozneje pa je zgodbo spremenil in dejal, da je nekdanji predsednik na sestanku molčal.