Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protestniki, ki jih je organizirala aktivistična skupina Judovski glas za mir, so nosili rdeče majice z napisi "ne v našem imenu", "Judje zahtevajo, da prenehate oboroževati Izrael" ter "pustite Gazo živeti".

Protest so izpeljali dan pred Netanjahujevim obiskom, v okviru katerega se bo srečal s predsednikom Joejem Bidnom, podpredsednico Kamalo Harris ter nekdanjim predsednikom in republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom.

"V zadnjih devetih mesecih smo bili v Gazi priča neštetim grozotam, ki so bile storjene v našem imenu in jih je financirala naša vlada," je Judovski glas za mir zapisal na družbenih omrežjih.

Aktivistična skupina je zavzela rotundo, znameniti prostor pod kupolo Kapitola v Washingtonu, po približno polurnem ploskanju in skandiranju pa so policisti ameriške kapitolske policije začeli aretirati in pridržali so več kot 200 ljudi. Skupina je sporočila, da je bilo aretiranih več kot 250 protestnikov, demonstracij pa se jih je udeležilo 400.

Protest v Kapitolu je organizirala skupina Judje za mir. Foto: Reuters
Protest v Kapitolu je organizirala skupina Judje za mir. Foto: Reuters

Policija je sporočila, da so demonstracije v kongresnih zgradbah v nasprotju z zakonom.

"Sem hči preživelih holokavsta in vem, kako je videti holokavst," je dejala Jane Hirschmann iz New Yorka, ki se je na protest pripeljala skupaj s svojima hčerama, ki sta bili aretirani. "Ko pravimo 'nikoli več', to mislimo za vsakogar."

Visoka napetost pred govorom

Novi protesti potekajo tudi danes, ko Netanjahu nagovarja kongresnike. Izraelski premier se je pred govorom srečal s predsednikom predstavniškega doma kongresa, republikancem Mikom Johnsonom. Ta je opozoril, da "ne bo trpel nobenih izgredov" v kongresni stavbi med Netanjahujevim govorom.

Kot poroča The Guardian, pričakujejo pred stavbo kongresa na tisoče ljudi, kapitolska policija pa je v stanju pripravljenosti.

Ulice v središču Washingtona so zaprte za promet, oblasti prestolnice pa so na pomoč vpoklicale policiste iz New Yorka, izkušene v spoprijemanju z množičnimi protesti.

Netanjahuja je v kongresu sprejel predsednik predstavniškega doma Mike Johnson. Foto: Reuters
Netanjahuja je v kongresu sprejel predsednik predstavniškega doma Mike Johnson. Foto: Reuters

Sanders: "Netanjahu je vojni zločinec"

Načrtovani Netanjahujev govor v kongresu je strogo obsodil ameriški senator iz Vermonta Bernie Sanders, ki je izraelskega premierja oklical za "vojnega zločinca", ki predseduje "skrajni desničarski vladi".

Sanders je v senatu dan pred Netanjahujevim govorom dejal, da bo "to prvič v ameriški zgodovini, da bo vojni zločinec deležen te časti", in dodal, da izraelski državnik ne bi smel biti dobrodošel v ZDA.

Še ostrejša je bila kongresnica iz Michigana Rashida Tlaib, edina palestinskoameriška predstavnica v kongresu, ki je na omrežju X zapisala, da je "popolnoma sramotno", da je bil Netanjahu povabljen, da nagovori kongres, in dodala, da bi morali izraelskega premierja "aretirati in poslati na mednarodno kazensko sodišče".

Njena kolegica iz vrst progresivnih demokratinj Alexandria Ocasio-Cortez pa: "Temen dan je v ameriški zgodovini, ko lahko avtoritarni voditelj z nalogom za aretacijo z mednarodnega sodišča naslovi kongres. 40.000 Palestincev je mrtvih. Talci niso doma. Netanjahu je vojni zločinec. Njegov nagovor bom bojkotirala."

Netanjahu se bo pred govorom sestal s predsednikom predstavniškega doma Mikom Johnsonom in vodjo senatne večine Chuckom Schumerjem.

Več kot 30 demokratskih kongresnikov je napovedalo, da Netanjahujevemu govoru ne bo prisluhnilo.

Odsotni tudi Biden, Kamala Harris in Vance

Kamala Harris, nova predsedniška kandidatka demokratske stranke, se zaradi zasedenega urnika ne bo udeležila dogodka, je sporočil njen pomočnik. Prav tako naj ne bi bilo predsednika Joeja Bidna, čeprav velja za enega tesnejših Netajahujevih zaveznikov.

Donald Trump in Benjamin Netanjahu na obisku v Jeruzalemu leta 2017. Foto: Reuters
Donald Trump in Benjamin Netanjahu na obisku v Jeruzalemu leta 2017. Foto: Reuters

Govor bo izpustila tudi nekdanja predsednica predstavniškega doma, vplivna demokratinja Nancy Pelosi, ki se bo namesto tega raje sestala z družinami talcev, ki jih še zadržuje Hamas in so prav tako skrajno kritični do postopanja Netanjahuja.

Med republikanskimi kongresniki ne bo Thomasa Massieja iz Kentuckyja, ki je ob tem na omrežju X zapisal, da ne misli biti "lutka" v "političnem cirkusu". "Cilj Netanjahujevega nagovora kongresa je okrepiti njegov politični položaj v Izraelu in zatreti mednarodno nasprotovanje njegovi vojni. Ker me ne mika biti lutka v tej predstavi, se govora ne bom udeležil." je zapisal.

Netanjahujevega govora se ne namerava udeležiti niti Trumpov podpredsedniški kandidat J. D. Vance, pri čemer so iz njegovega urada sporočili, da senator stoji trdno ob strani Izraela v njegovem boju za obrambo domovine, a da je trenutno prezaposlen z obveznostmi republikanskega kandidata za podpredsednika ZDA.

Netanjahu se odpravlja v Mar-a-Lago

Bo pa Netanjahuja v petek sprejel Donald Trump. "Veselim se obiska Bibija Netanjahuja v Mar-a-Lagu v Palm Beachu na Floridi," je nekdanji ameriški predsednik zapisal na družbenem omrežju Truth Social.

Srečanje bo njuno prvo po koncu Trumpovega predsedovanja, za srečanje pa naj bi zaprosil Netanjahu osebno.

Netanjahu in Trump sta bila med Trumpovim mandatom med letoma 2017 in 2021 večinoma ideološko in politično usklajena. ZDA so takrat preselile svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem, kar je bil dolgoletni cilj konservativcev, ki je navdušil Izraelce in razjezil Palestince.