Netanjahuja sta z aplavzom takole sprejela predsednik predstavniškega doma, republikanec Mike Johnson in predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose, demokrat Ben Cardin. Foto: AP
Netanjahuja sta z aplavzom takole sprejela predsednik predstavniškega doma, republikanec Mike Johnson in predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose, demokrat Ben Cardin. Foto: AP

Netanjahu je v kongresno dvorano vstopil ob bučnem aplavzu kongresnikov in senatorjev z obeh strani političnega pola (da bodo govor bojkotirali, je napovedalo le nekaj več kot 30 kongresnikov in senatorjev od skupno 535 predstavnikov).

Kot je dejal na začetku, državi ZDA in Izrael vedno zmagata, kadar stojita skupaj. Ob tem je kongresu zagotovil, da "bomo zmagali". Napade Hamasa na Izrael 7. oktobra, ki da so se vrezali v izraelski kolektivni spomin, je primerjal z 11. septembrom in drugo svetovno vojno.

"Za Izrael 'nikdar več' ne sme biti prazna obljuba," je dejal in ob tem uporabil skovanko, ki je nastala po holokavstu. "Po 7. oktobru 'nikdar več' pomeni zdaj."

Ob tem je ponovil nikdar potrjene navedbe, da so pripadniki Hamasa med napadom "posiljevali ženske, obglavljali može in dojenčke žive zažigali".

Kongresniki so govor pospremili s stoječim aplavzom. Foto: Reuters
Kongresniki so govor pospremili s stoječim aplavzom. Foto: Reuters

Ob glasnem aplavzu prisotnih je nato pohvalil izraelske sile, ki da so rešile številne talce iz Gaze, in pokazal na več izraelskih vojakov v dvorani, ki so bili deležni stoječih ovacij kongresnikov, pozneje je pozdravil tudi svojca ene od talk.

"Smo na razpotju zgodovine. To ni spopad civilizacij, ampak spopad med barbari in civilizacijo. Amerika in Izrael morata stati skupaj," je poudaril.

Ostra kritika propalestinskih protestov

Svojcem talcev je premier sporočil, da "ne bo miroval", dokler ne bodo njihovi najdražji ponovno doma, in jim zagotovil, da potekajo "intenzivna prizadevanja" za njihovo rešitev, pri čemer se je za pomoč zahvalil tudi ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu.

Netanjahu je v svojem govoru napadel tudi propalestinske protestnike, ki da so se odločili, da "se postavijo v bran zlu". "Sram naj jih bo. Postali so uporabni bedaki Irana," je dejal ob gromkem navdušenju zbranih, pri čemer je predsednik predstavniškega doma, republikanec Mike Johnson, na Netanjahujeve besede odgovoril s stoječim aplavzom.

Nekaj kongresnikov je govor bojkotiralo, ga pa je spremljala Rashida Tlaib, edina palestinsko-ameriška kongresnica, in sicer z napisom
Nekaj kongresnikov je govor bojkotiralo, ga pa je spremljala Rashida Tlaib, edina palestinsko-ameriška kongresnica, in sicer z napisom "Vojni zločinec". Foto: Reuters

Izraelski premier je kritiziral tudi predstojnike ameriških univerz, ki da so dopustili proteste na kampusih in niso obsodili antisemitizma ter jih označil za "zblojene akademike".

Netanjahu predstavil vizijo "nove Gaze"

Kongresnike je pozval: "Pomnite – naši sovražniki so vaši sovražniki, naš boj je vaš boj in naša zmaga bo vaša zmaga."

In, kot jim je zagotovil, je zmaga praktično pred vrati. "Izraelski poraz Hamasa bo velik udarec za iransko os zla," je dejal in pri tem poudaril, da je tudi (libanonsko gibanje) Hezbolah del te iste "osi zla", Izrael pa da bo storil "vse, kar mora, da bi povrnil red na naši severni meji in zagotovil varno vrnitev naših ljudi na svoje domove".

Kot je v svoji analizi govora zapisal BBC, je skušal Netanjahu v svojem govoru predvsem povezati boj Izraela z ameriškimi lastnimi interesi: ko je Izrael ukrepal proti Hamasu, Hezbolahu in hutijevcem, se je boril proti Iranu in "ne le ščitil nas same, ampak vas”, je pihal na dušo ZDA.

Ob tem je predstavil tudi vizijo "nove Gaze". "Dan po tem, ko premagamo Hamas, bo vstala nova Gaza," je napovedal in pozval k "demilitarizirani in deradikalizirani" Gazi, ki da bi jo morala upravljati "civilna administracija".

"Ampak naprej moramo ohraniti varnostni nadzor nad enklavo, da bi zagotovili, da Gaza nikdar več ne predstavlja grožnje Izraelu," je dejal. "Cilj prihodnjih voditeljev Gaze ne bi smelo biti uničenje Izraela. To ni preveč za prositi. To imamo pravico zahtevati in tudi prejeti."

Policija je proti protestnikom uporabila solzivec. Foto: Reuters
Policija je proti protestnikom uporabila solzivec. Foto: Reuters

ZDA pozval k hitrejši vojaški pomoči

Je pa ZDA pozval k hitrejši vojaški pomoči, ker da bi le ta lahko preprečila širši spopad na Bližnjem vzhodu. "Vem, da nam Amerika stoji ob strani. In za to se vam zahvaljujem. ZDA Izraelu že desetletja oskrbujejo z velikodušno vojaško pomočjo. In Izrael ZDA oskrbuje s ključnimi obveščevalnimi podatki, ki so rešili mnogo življenj," je dejal.

"Dobava ameriške vojaške pomoči po hitrem postopku bi lahko dramatično pospešila konec vojne v Gazi in pomagala preprečiti širšo vojno na Bližnjem vzhod," je pozval in pri tem citiral poziv Winstona Churchilla Američanom med drugo svetovno vojno: "Dajte nam orodje in končali bomo delo." In še: "Dajte nam orodje hitreje in delo bomo končali hitreje."

Aretacije judovskih protestnikov za mir

Ameriška policija je že dan pred Netanjahujevim govorom v stavbi kongresa aretirala judovske aktiviste, ki so protestirali proti vojaški podpori ZDA Izraelu. Protestniki, ki jih je organizirala aktivistična skupina Judovski glas za mir, so nosili rdeče majice z napisi "ne v našem imenu", "Judje zahtevajo, da prenehate oboroževati Izrael" ter "pustite Gazo živeti".

Protest so izpeljali dan pred Netanjahujevim obiskom, v okviru katerega se bo po napovedih srečal s predsednikom Joejem Bidnom, podpredsednico Kamalo Harris ter nekdanjim predsednikom in republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom.

Sorodna novica AIPAC – izraelski lobi, ki ima velik vpliv tako na republikance kot na demokrate
Protest v Kapitolu je organizirala skupina Judje za mir. Foto: Reuters
Protest v Kapitolu je organizirala skupina Judje za mir. Foto: Reuters

"V zadnjih devetih mesecih smo bili v Gazi priča neštetim grozotam, ki so bile storjene v našem imenu in jih je financirala naša vlada," je Judovski glas za mir zapisal na družbenih omrežjih.

Aktivistična skupina je zavzela rotundo, znameniti prostor pod kupolo Kapitola v Washingtonu, po približno polurnem ploskanju in skandiranju pa so policisti ameriške kapitolske policije začeli aretirati in pridržali so več kot 200 ljudi. Skupina je sporočila, da je bilo aretiranih več kot 250 protestnikov, demonstracij pa se jih je udeležilo 400.

Policija je sporočila, da so demonstracije v kongresnih zgradbah v nasprotju z zakonom.

"Sem hči preživelih holokavsta in vem, kako je videti holokavst," je dejala Jane Hirschmann iz New Yorka, ki se je na protest pripeljala skupaj s svojima hčerama, ki sta bili aretirani. "Ko pravimo 'nikoli več', to mislimo za vsakogar."

Visoka napetost pred govorom

Novi protesti so potekali tudi med Netanjahujevim govorom in se nadaljujejo tudi po njem, pred kongresom se je zbralo na tisoče ljudi, ki zahtevajo njegovo aretacijo in konec vojne v Gazi, oblasti prestolnice pa so na pomoč vpoklicale policiste iz New Yorka, izkušene v spoprijemanju z množičnimi protesti.

Po poročanju Guardiana je policija proti protestnikom uporabila solzivec.

Izraelski premier se je sicer pred govorom srečal z Mikom Johnsonom, ki je opozoril, da "ne bo trpel nobenih izgredov" v kongresni stavbi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sanders: "Netanjahu je vojni zločinec"

Načrtovani Netanjahujev govor v kongresu je strogo obsodil ameriški senator iz Vermonta Bernie Sanders, ki je izraelskega premierja oklical za "vojnega zločinca", ki predseduje "skrajni desničarski vladi".

Sanders je v senatu dan pred Netanjahujevim govorom dejal, da bo "to prvič v ameriški zgodovini, da bo vojni zločinec deležen te časti", in dodal, da izraelski državnik ne bi smel biti dobrodošel v ZDA.

Netanjahuja je v kongresu sprejel predsednik predstavniškega doma Mike Johnson. Foto: Reuters
Netanjahuja je v kongresu sprejel predsednik predstavniškega doma Mike Johnson. Foto: Reuters

Še ostrejša je bila kongresnica iz Michigana Rashida Tlaib, edina palestinsko-ameriška predstavnica v kongresu, ki je na omrežju X zapisala, da je "popolnoma sramotno", da je bil Netanjahu povabljen, da nagovori kongres, in dodala, da bi morali izraelskega premierja "aretirati in poslati na mednarodno kazensko sodišče".

Tlaib sicer govora ni bojkotirala, a se je v kongresu pojavila s palestinsko ruto in transparentom "Kriv genocida" in "Vojni zločinec".

Njena kolegica iz vrst progresivnih demokratinj Alexandria Ocasio-Cortez pa: "Temen dan je v ameriški zgodovini, ko lahko avtoritarni voditelj z nalogom za aretacijo z mednarodnega sodišča naslovi kongres. 40.000 Palestincev je mrtvih. Talci niso doma. Netanjahu je vojni zločinec. Njegov nagovor bom bojkotirala."

Da Netanjahujevemu govoru ne bo prisluhnilo, je sicer napovedalo več kot 30 kongresnikov in senatorjev.

Odsotni tudi Biden, Kamala Harris in Vance

Kamala Harris, nova predsedniška kandidatka demokratske stranke, se zaradi zasedenega urnika ne bo udeležila dogodka, je sporočil njen pomočnik. Prav tako naj ne bi bilo predsednika Joeja Bidna, čeprav velja za enega tesnejših Netajahujevih zaveznikov. Oba naj bi se sicer z Netanjahujem sestala zasebno, tako, da mnogi to njuno potezo označujejo za preračunljivo, saj je Biden izgubil podporo številnih ravno zaradi neomajne podpore Izraelu.

Govor je izpustila tudi nekdanja predsednica predstavniškega doma, vplivna demokratinja Nancy Pelosi, ki se je namesto tega raje sestala z družinami talcev, ki jih še zadržuje Hamas in so prav tako skrajno kritični do postopanja Netanjahuja.

Donald Trump in Benjamin Netanjahu na obisku v Jeruzalemu leta 2017. Foto: Reuters
Donald Trump in Benjamin Netanjahu na obisku v Jeruzalemu leta 2017. Foto: Reuters

Med republikanskimi kongresniki ni bilo Thomasa Massieja iz Kentuckyja, ki je ob tem na omrežju X zapisal, da ne misli biti "lutka" v "političnem cirkusu". "Cilj Netanjahujevega nagovora kongresa je okrepiti njegov politični položaj v Izraelu in zatreti mednarodno nasprotovanje njegovi vojni. Ker me ne mika biti lutka v tej predstavi, se govora ne bom udeležil." je zapisal.

Netanjahujevega govora se ni udeležil niti Trumpov podpredsedniški kandidat J. D. Vance, pri čemer so iz njegovega urada sporočili, da senator stoji trdno ob strani Izraela v njegovem boju za obrambo domovine, a da je trenutno prezaposlen z obveznostmi republikanskega kandidata za podpredsednika ZDA.

Netanjahu se odpravlja v Mar-a-Lago

Bo pa Netanjahuja v petek sprejel Donald Trump. "Veselim se obiska Bibija Netanjahuja v Mar-a-Lagu v Palm Beachu na Floridi," je nekdanji ameriški predsednik zapisal na družbenem omrežju Truth Social.

Srečanje bo njuno prvo po koncu Trumpovega predsedovanja, za srečanje pa naj bi zaprosil Netanjahu osebno.

Netanjahu in Trump sta bila med Trumpovim mandatom med letoma 2017 in 2021 večinoma ideološko in politično usklajena. ZDA so takrat preselile svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem, kar je bil dolgoletni cilj konservativcev, ki je navdušil Izraelce in razjezil Palestince.