Mnenje Donalda Trumpa se glede glavnih groženj razlikuje od tistih, ki so jih podale obveščevalne službe ZDA. Foto: Reuters
Mnenje Donalda Trumpa se glede glavnih groženj razlikuje od tistih, ki so jih podale obveščevalne službe ZDA. Foto: Reuters
Obveščevalne službe so svoje ocene predstavile senatnemu odboru za obveščevalne dejavnosti. Foto: Reuters
Obveščevalne službe so svoje ocene predstavile senatnemu odboru za obveščevalne dejavnosti. Foto: Reuters

V torek so senatnemu odboru za obveščevalne dejavnosti poročali direktorji agencij, med drugimi nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Dan Coats, direktorica obveščevalne agencije Cia Gina Haspel in direktor zvezne policije FBI Christopher Wray. Šlo je za dopolnitev rednega letnega poročila o oceni groženj po svetu.

Grožnja Irana po mnenju obveščevalnih služb manjša
Obveščevalna ocena med grožnje ameriške nacionalne varnosti ne uvršča nezakonitega priseljevanja čez južno mejo, kar izpostavlja Trump. Poročilo le mimogrede omeni, da se bo nezakonito priseljevanje v ZDA nadaljevalo in dodaja, da se bodo prebežniki zaradi lastne varnosti organizirali v karavane.

Obveščevalne službe: ZDA najbolj ogrožata Rusija in Kitajska

Prav tako je drugačna percepcija Irana. Ameriški predsednik je maja lani odmevno odstopil od iranskega jedrskega sporazuma z mnenjem, da je zadeva katastrofalna polomija, ki Iranu odpira pot do jedrskega orožja. Obveščevalci so na drugi strani ocenili, da Teheran sodeluje z drugimi podpisniki sporazuma, kar da za zdaj deluje in bo tudi letos, to pa po njihovem mnenju pomeni, da je grožnja Irana z jedrskim orožjem manjša.

Voditelji severnokorejskega režima v jedrskem orožju vidijo ključno sredstvo za lastno preživetje in se mu ne bodo odpovedali.

Dan Coats

Obveščevalci: Pjongjang se ne bo razorožil
Glede Severne Koreje je Trump lani po vrhu s Kim Džong Unom dejal, da jedrska grožnja Pjongjanga ne obstaja več. Po besedah Coatsa, izrečenih v senatu, podatki obveščevalnih služb potrjujejo, da se Severna Koreja ne bo jedrsko razorožila, prav tako ne bo odstranila zmogljivosti za proizvodnjo novega orožja. Ob tem je nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti dodal, da Pjongjang resda v letu dni ni preizkusil nobene jedrske bombe in izstrelil nobene rakete, sposobne za prenos tega orožja, a da zaznavajo dejavnosti, ki niso v skladu z razorožitvijo.

Trump je napovedal umik vojske iz Sirije, saj je mnenja, da grožnja ne obstaja več, ker naj bi bila teroristična skupina, samooklicana Islamska država (IS), poražena. Obveščevalci trdijo, da IS ostaja teroristična grožnja v Siriji in tudi v Iraku. Ob tem so pristavili, da bo sirski predsednik Bašar Al Asad po morebitnem ameriškem umiku z Rusijo in Iranom utrdil svoj nadzor nad državo.

Dan Coats je izrazil prepričanje, da bo Rusija skupaj z drugimi skušala izkoristiti družbene medije in druga sredstva za vplivanje na predsedniške volitve v ZDA leta 2020. Meni, da bo pri tem uporabila nove taktika in bila še učinkovitejša, saj se Rusi in drugi nasprotniki ZDA učijo iz izkušenj.

Raste vpliv Rusije in Kitajske, pada ZDA
Svetovni vpliv Rusije in Kitajske, ki sta po mnenju ameriških obveščevalcev trenutno trdneje povezani kot kadar koli od 50. let prejšnjega stoletja, raste. Obenem se vpliv ZDA zmanjšuje. "Zavezniki iščejo večjo neodvisnost od ZDA kot odgovor na lastno dojemanje sprememb ameriške politike glede varnosti in trgovine," piše v poročilu. V ZDA še vedno poteka preiskava o ruskem vpletanju v predsedniške volitve leta 2016 na strani Trumpa. Poročilo dodaja, da bo Moskva še naprej vnašala razdor med zahodne demokracije.