Protest v Kapitolu je organizirala skupina Judje za mir. Foto: Reuters
Protest v Kapitolu je organizirala skupina Judje za mir. Foto: Reuters

Protestniki, ki jih je organizirala aktivistična skupina Judovski glas za mir, so nosili rdeče majice z napisi "ne v našem imenu", "Judje zahtevajo, da prenehate oboroževati Izrael" ter "pustite Gazo živeti".

Protest so izpeljali dan pred Netanjahujevim obiskom, v okviru katerega se bo srečal s predsednikom Joejem Bidnom, podpredsednico Kamalo Harris in nekdanjim predsednikom in republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom.

"V zadnjih devetih mesecih smo bili v Gazi priča neštetim grozotam, ki so bile storjene v našem imenu in jih je financirala naša vlada," je Judovski glas za mir zapisal na družbenih omrežjih.

Aktivistična skupina je zavzela rotundo, znameniti prostor pod kupolo Kapitola v Washingtonu, po približno polurnem ploskanju in skandiranju pa so policisti ameriške kapitolske policije začeli aretacije in pridržali več kot 200 ljudi. Skupina je sporočila, da je bilo aretiranih več kot 250 protestnikov, demonstracij pa se je udeležilo 400 ljudi.

Policija je sporočila, da so demonstracije v kongresnih zgradbah v nasprotju z zakonom.

"Sem hči preživelih holokavsta in vem, kako je videti holokavst," je dejala Jane Hirschmann iz New Yorka, ki se je na protest pripeljala skupaj s svojima hčerama, ki sta bili aretirani. "Ko pravimo 'nikoli več', to mislimo za vsakogar," je po poročanju Voice of America dejala Hirschmann.

Sanders: "Netanjahu je vojni zločinec"

Načrtovani Netanjahujev govor v kongresu je strogo obsodil ameriški senator iz Vermonta Bernie Sanders, ki je izraelskega premierja oklical za "vojnega zločinca", ki predseduje "skrajni desničarski vladi".

Sanders je v senatu dan pred Netanjahujevim govorom dejal, da bo "to prvič v ameriški zgodovini, da bo vojni zločinec deležen te časti", in dodal, da izraelski državnik ne bi smel biti dobrodošel v ZDA, je poročal Guardian.

Netanjahu se bo pred govorom sestal s predsednikom predstavniškega doma Mikom Johnsonom in vodjo senatne večine Chuckom Schumerjem. Več demokratskih kongresnikov Netanjahujevemu govoru ne bo prisluhnilo.

Kamala Harris, nova predsedniška kandidatka demokratske stranke, se zaradi zasedenega urnika ne bo udeležila dogodka, je sporočil njen pomočnik.

Donald Trump in Benjamin Netanjahu na obisku v Jeruzalemu leta 2017. Foto: Reuters
Donald Trump in Benjamin Netanjahu na obisku v Jeruzalemu leta 2017. Foto: Reuters

Netanjahu se odpravlja v Mar-a-lago

Netanjahuja bo v petek sprejel Donald Trump. "Veselim se obiska Bibija Netanjahuja v Mar-a-Lagu v Palm Beachu na Floridi," je nekdanji ameriški predsednik zapisal na družbenem omrežju Truth Social.

Srečanje bo njuno prvo po koncu Trumpovega predsedovanja, za srečanje pa naj bi zaprosil Netanjahu osebno.

Netanjahu in Trump sta bila med Trumpovim mandatom med letoma 2017 in 2021 večinoma ideološko in politično usklajena. ZDA so takrat preselile svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem, kar je bil dolgoletni cilj konservativcev, ki je navdušil Izraelce in razjezil Palestince.