Donald Trump. Foto: AP
Donald Trump. Foto: AP

Republikanci pa se tesno oprijemajo Donalda Trumpa in njihovi kandidati si želijo njegove javne podpore na volitvah.

Za številne opazovalce ni dvoma, da se bo leta 2024 Trump vsaj poskusil vrniti v Belo hišo.

Kot je poročal iz Washingtona dopisnik TV Slovenija Andrej Stopar, ima Trump možnosti za ponovne predsedniške sanje: "Z redkimi izjemami popolnoma predano stranko, kolikšno pa je njegovo volilno telo, bo pokazal uspeh kandidatov s Trumpovo podporo na volitvah. Kaže dobro. Vprašanje je le, kolikšna je prevlada očitne relativizacije dejstev v javnosti. Sicer pregovorno nepredvidljiv, je konsistenten le v enem: Donald Trump je Donald Trump."

V zveznih državah Ohio in Indiana danes potekajo strankarske volitve za kandidate, ki se bodo novembra na volitvah sredi predsedniškega mandata med drugim pomerili za položaje v zveznem kongresu.

Strankarske volitve bodo do konca maja tokrat pomembne predvsem za republikance, ki bodo nekakšen referendum o podpori Trumpu.

Trump, ki obvladuje strankarsko bazo, podpira le tiste kandidate, ki podpirajo njegovo tezo o veliki prevari na predsedniških volitvah novembra 2020 in iščejo izgovore za napad Trumpovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja lani.

Foto: AP
Foto: AP

Najodmevnejše volitve v Georgii

V Ohiu je Trump na današnjih strankarskih volitvah za zvezni senat podprl J. D. Vancea proti investicijskemu bankirju Miku Gibbonsu in drugim kandidatom, ki si večinoma prav tako prizadevajo za Trumpov blagoslov. Prihodnje tedne bodo podobno pomembne volitve v Pensilvaniji, Nebraski in Severni Karolini. Najbolj odmevne bodo republikanske strankarske volitve pozneje 24. maja v Georgii.

Tam proti Trumpu poteka preiskava, ker naj bi silil guvernerja in državnega sekretarja, oba iz vrst republikancev, da nekje "najdeta" glasove, s katerimi bi lahko premagal demokrata Joeja Bidna. Po treh ponovnih štetjih glasov ni bilo, vendar Trump kuha zamero in je proti guvernerju Brianu Kempu, ki si prizadeva za nov mandat, podprl nekdanjega senatorja Davida Perdua. Ta povsem podpira zgodbo o ukradenih volitvah. Trump se želi znebiti tudi republikanskega državnega sekretarja Brada Raffenspergerja.

Zanimivo bo tudi v Pensilvaniji, kjer je Trump za zvezni senat podprl televizijskega zdravnika Mehmeta Oza, ki niti ne živi tam, ampak v sosednjem New Jerseyju. Demokrati za zdaj ne zapravljajo preveč denarja in opazujejo spopad republikancev, drugače pa bo pozneje, ko bodo kandidati obeh strank znani.

Novembra letos bodo Američani volili predstavniški dom zveznega kongresa, kjer imajo poslanci mandat le dve leti, tretjino senata, kjer je mandat šest let, ter guvernerje in druge položaje v številnih zveznih državah.

Kaj načrtuje Donald Trump za 2024?