Edmundo González. Foto: Reuters
Edmundo González. Foto: Reuters

"Edmundo González je na svojo prošnjo odletel v Španijo z letalom španskih zračnih sil," je v nedeljo dejal španski zunanji minister José Manuel Albares, ki je dodal, da je "španska vlada zavezana političnim pravicam in fizični integriteti vseh Venezuelcev". Španski premier Pedro Sánchez pa je Gonzáleza označil za "junaka, ki ga Španija ne bo zapustila".

V vojaško letalsko oporišče Torrejón de Ardoz pri Madridu je González skupaj z ženo prispel v nedeljo popoldne. V zvočnem posnetku je nato dejal, da je "prepričan, da bo nadaljeval boj za svobodo in obnovitev demokracije v Venezueli".

Oglasil se je tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je dejal, da je odhod Gonzáleza iz Caracasa "posledica protidemokratičnih ukrepov, ki jih Nicolás Maduro po volitvah izvaja proti svojim državljanom, med drugim tudi opozicijskim voditeljem".

Venezuelska vlada odredila njegovo aretacijo

75-letni González, ki ga venezuelska opozicija in nekaj tujih držav označuje za legitimnega zmagovalca julijskih predsedniških volitev, je odšel le nekaj dni po tem, ko je venezuelska vlada pod vodstvom predsednika Madura odredila njegovo aretacijo.

Pred odhodom iz države se je González mesec dni skrival in ignoriral tri pozive, da naj se pojavi pred tožilcem. Po njegovih besedah bi ga lahko upoštevanje pozivov stalo svobodo.

González je za azil zaprosil na španskem veleposlaništvu v Caracasu pred nekaj dnevi, je po poročanju Guardiana dejala venezuelska podpredsednica Delcy Rodríguez. Po njenih besedah je vlada Gonzálezu omogočila odhod iz države, da bi prispevala k političnemu miru v Venezueli.

Več zahodnih držav ne priznava izida volitev

Nekdanji diplomat González je kot opozicijski kandidat na predsedniških volitvah tik pred zdajci zamenjal opozicijsko voditeljico Marío Corino Machado, ki so ji oblasti prepovedale kandidaturo.

Pred volitvami je bil González večini Venezuelcev neznan, a je njegova kampanja vendarle vzbudila upe milijonov ljudi, ki želijo spremembe v državi. V nasilju, ki je sledilo volitvam, je umrlo 27 ljudi, 192 jih je bilo poškodovanih, aretiranih je bilo okoli 2400 ljudi. Podatki, ki jih je objavila opozicija, naj bi kazali na zmago Gonzáleza.

Priznanje izida volitev so zavrnili v EU-ju, ZDA in številnih državah Latinske Amerike. Kot je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, EU vztraja, da venezuelske oblasti končajo represijo, samovoljne aretacije in nadlegovanje članov opozicije in civilne družbe ter da izpustijo vse politične zapornike. "Danes je žalosten dan za demokracijo v Venezueli, saj v demokraciji noben politični voditelj ne bi smel biti prisiljen zaprositi za azil v drugi državi," je v sporočilu za javnost še zapisal Borrell.