Predsedniške volitve so potekale 28. julija. Foto: Reuters
Predsedniške volitve so potekale 28. julija. Foto: Reuters

Odločitev je sporočila predsednica vrhovnega sodišča Caryslia Rodriguez, ki je navedla, da je sodišče potrdilo volilno gradivo in izid volitev, ki ga je izdala osrednja volilna komisija. Ta je že pred časom Madura, ki je na oblasti od leta 2013, razglasila za zmagovalca, vse doslej pa še ni objavila uradnih izidov, ker je bila tarča kibernetskega napada.

Opazovalci menijo, da gre le za izgovor, da jim ni treba objaviti uradnih izidov. Glede na dosedanje navedbe komisije je sicer Maduro prejel približno 52 odstotkov glasov, njegov tekmec Edmundo Gonzalez Urrutia pa 44 odstotkov. Opozicija trdi, da jih je ta glede na njihovo štetje glasov na posameznih voliščih dejansko prejel več kot dve tretjini.

Po volitvah so se v Venezueli zvrstili številni protesti, med katerimi je bilo glede na uradne podatke ubitih 25 ljudi, skoraj 200 je bilo ranjenih, približno 2400 pa pridržanih.

ZDA in številne države Latinske Amerike so nekdanjega diplomata Gonzaleza Urrutio že priznale za zmagovalca venezuelskih volitev. Evropska unija, Organizacija ameriških držav in številne druge države v regiji so izrazile vsaj jasen dvom o uradnih izidih volitev in pozvale k objavi podrobnih seznamov izidov.