Foto:
Foto:

Prav tako je pripravljenost na pogovore s Palestinci izrazil izraelski obrambni minister Šaul Mofaz. Izrael naj bi tako nameraval sprejeti ukrepe, ki bi Kureju omogočili stabilizirati vlado, vendar pri tem ni pripravljen sklepati kompromisov o varnostnih vprašanjih.

Več izraelskih časnikov je nedavno objavilo izjave visokega vojaškega predstavnika, ki je izrazil nasprotovanje obkolitvi palestinskih ozemelj, saj naj bi to spodbujalo nasilje in anarhijo.

Poostrene varnostne razmere v Jeruzalemu ob prvem petku ramadana
Izraelska policija je v starem jedru Jeruzalema ob prvem petku muslimanskega svetega meseca ramadan okrepila patrulje. Izraelske oblasti so iz varnostnih razlogov obenem omejile dostop do ploščadi pred mošejami na Tempeljskem griču. Tja bodo dovolile dostop le 5.000 poročenim Palestincem in Palestinkam, starejšim od 45 oziroma 35 let, s čimer želijo preprečiti nasilne proteste, do katerih bi lahko prišlo po molitvah.

Policija je obenem postavila nadzorne točke okoli Jeruzalema, da bi ljudem preprečila dostop v mesto tudi prek stranskih poti. Na molitvah ob prvem petku ramadana se je pred začetkom druge intifade pred tremi leti na Tempeljskem griču zbralo okoli četrt milijona ljudi. Ploščad pred mošejami na Tempeljskem griču je tretji najbolj sveti kraj islama zaradi svetišča na skali, ki stoji na mestu, od koder naj bi odšel v nebo prerok Mohamed.