Lampreht je dejal, da se mu po dopisništvu v Moskvi malce 'cedijo sline'. Foto: MMC RTV SLO
Lampreht je dejal, da se mu po dopisništvu v Moskvi malce 'cedijo sline'. Foto: MMC RTV SLO
Miha Lampreht v pogovoru za MMC

Veliki poznavalec Rusije trenutno prevaja dnevnik ubite novinarke in je nad njo navdušen. Dodal je, da bi bila volilna kampanja uradno in dejansko bolj demokratična, če bi v njej smel sodelovati tudi Mihail Kasjanov.

Lampreht je o Medvedevu dejal, da ga je Putin za svojega naslednika izbral, ker "v njem vidi garancijo kontinuitete svoje osebne oblasti in ker z Medvedevom uspešno sodelujeta že 17 let", pa tudi zato, ker je Medvedev vodil največjo rusko energetsko podjetje Gazprom. "Vse nekako v stilu 'Gazprom, naš skupni dom!'," je bil slikovit Lampreht.

Medvedjev je favorit tako imenovanega sanktpetersburškega kroga in energetskega lobija, zanj sta glasovala predvsem mlajši in srednji sloj, medtem ko so bili starejši za Genadija Zjuganova.

"Vprašanje za milijon dolarjev"
Na vprašanje, ki je najpogostejše v teh dneh, to je, ali bo Vladimir Putin, ki bo postal premier, Rusijo od zdaj vodil prek Medvedeva, je Lampreht odgovoril: "To je vprašanje za milijon dolarjev. Odgovor na to bo že bolj jasen takoj po 7. maju, ko mu tudi dejansko prenehajo predsedniška polnomočja. Se bo Putin sploh izselil iz Kremlja? Kremelj je simbol absolutne oblasti, sedež vlade pa je v Beli hiši. Vsekakor bosta v prehodnem obdobju, ki lahko traja leto, dve, sobivala. Kako? To bo pa odvisno tudi od okolja, v katerem bosta delovala. Se pravi od ekipe, ki jo bosta imela. Tako eden kot drug. Bo Medvedev imel svojo ekipo in ali bo imel Putin v kabinetu vlade sliko predsednika Medvedeva? Najbrž ne?! To je poglavitna povolilna intriga in jasnih odgovor danes ni videti!"

Gost je odgovarjal tudi o povezavi Srbije in Rusije, razmerah v Čečeniji, delu dopisnika v Moskvi in tamkajšnjih delovnih razmerah .

A. P.

Miha Lampreht v pogovoru za MMC