Rudi Pavšič je poudaril, da mora biti slovenska manjšina še naprej zelo dejavna. Foto: MMC RTV SLO
Rudi Pavšič je poudaril, da mora biti slovenska manjšina še naprej zelo dejavna. Foto: MMC RTV SLO
Silvio Berlusconi
Berlusconi bo še tretjič postal italijanski premier. Foto: EPA

Predsednik Slovenske kulturno gospodarske zveze v Trstu je v pogovoru za MMC komentiral izid nedavnih volitev v Italiji, kjer je tako na državni ravni kot na lokalni, v Furlaniji - Julijski krajini, zmago pobrala desnica.

Nič dobrega, a upanje ostaja
Pavšič je dejal, da izkušnje s prejšnjih volitev, ko je prav tako slavila desna sredina, kažejo, da je to slovenski manjšini prineslo velike težave, saj italijanski politiki niso bili pozorni na slovenske zahteve. "Zadovoljen pa sem že, da slovenska skupnost v Italiji med predvolilno kampanjo tokrat ni bila predmet različnih napadov in zavajanj."

Na vprašanje, kako so bili slovenski zamejci zadovoljni z izvajanjem zaščitnega zakona do zdaj, ko je bila tako v Rimu kot v Trstu na oblasti levosredinska vlada, je Pavšič odgovoril, da je ta vlada uresničevala zapisano, zato čez njo nimajo pritožb. "Velik preizkus za novo desnosredinsko deželno večino v Furlaniji - Julijski krajini pa bo že, ali bo novi deželni parlament sprejel dekret pod seznam 32 občin v deželi, v katerih naj se izvaja zaščitni zakon. Predsednik Italije Giorgio Napolitano je ta dekret že potrdil, a brez soglasja deželnih poslancev iz tega ne bo nič."

Tondo ni skrajni desničar
Ob zmagi desničarjev bo prišlo do spremembe na položaju predsednika deželne vlade, saj bo levičarja Riccarda Illyja, znanega kavnega mogotca, zamenjal desničar Renzo Tondo. Kako novega predsednika ocenjuje Pavšič? "Tonda dobro poznam, saj sva bili v preteklosti v isti stranki, pri socialistih. Mislim, da sam nima negativnega odnosa do slovenske skupnosti, je pa vendarle odraz večje desničarske koalicije, v kateri so tudi skrajni desničarji."

Migati, migati, migati
Pavšič je končal, da bo bolj kot od Tonda, uresničevanje pravic Slovencev v Italiji odvisno od njihove dejavne vloge, predvsem obeh krovnih organizacij in civilne družbe. "Ohraniti pa moramo tudi tesne stike z novo vlado v Rimu."

A. P.