Foto:
Foto:
Jean-Bertrand Aristide

Med žrtvami je tudi španski novinar. Najmanj 18 ljudi je ranjenih, med njimi tudi štirje novinarji.

Prebivalci so pozdravili vodjo upornikov Guyja Philippa, Aristida pa označili za kriminalca in preprodajalca mamil. Po trditvah očividcev so oborožene osebe s streh zgradb na glavnem trgu v prestolnici Port-au-Prince streljale na množico več tisoč ljudi. Šlo naj bi za pripadnike nekdanjega predsednika Jeana Bertranda Aristida, člane gibanja Lavalas. Z vozili naj bi vdrli tudi med množico na glavnem trgu in streljali z avtomatskim orožjem.

Po padcu Aristida, ki je bil zaradi mednarodnega pritiska prisiljen odstopiti in pred tednom dni tudi zapustiti državo, je bil to najodločnejša poteza njegovih pristašev. Aristida podpirajo predvsem prebivalci najrevnejših predelov glavnega mesta.

Aristide pozval privržence k uporu proti ZDA in Franciji
Nekdanji predsednik Haitija Jean Bertrand Aristide je svoje privržence pozval k miroljubnemu uporu proti zasedbi države. To naj bi želele izvesti ZDA in Francija. Aristide, ki je v izgnanstvu v Srednjeafriški republiki, se ima za demokratično izvoljenega predsednika in podpira upor proti ZDA in Franciji, ki bodo v kratkem poslale na otok mirovne sile.

Aristide je odstopil po štirih tednih oboroženega upora in nemirov, med katerimi so uporniki zavzeli več kot polovico države. Varnostni svet ZN-a je zato sprejel resolucijo, ki dovoljuje prihod tujih mirovnih sil.