Severnokorejska televizija nenehno prikazuje množično žalovanje. Foto: EPA
Severnokorejska televizija nenehno prikazuje množično žalovanje. Foto: EPA

Državna televizija je danes predvajala posnetke, na katerih se ihteče množice zgrinjajo na krajih v prestolnici Pjongjang.

Na posnetkih se žalujoči državljani tolčejo po prsih in glavah, nekateri omedlevajo. Slišati je vzklike: "Oče!" "Vrni se!"

Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA se je samo v Pjongjangu pred Kimovimi portreti in spomeniki zbralo pet milijonov ljudi. Po podatkih popisa iz leta 2008 ima severnokorejska prestolnica sicer le 3,26 milijona prebivalcev.

Trgi so se spremenili v "pravo morje žalujočih, ki bridko jokajo in zrejo v potrete smejočega se Kim Džong Ila", je poročala KCNA.

Severnokorejska propagandna mašinerija po Kimovi smrti že gradi kult osebnosti njegovega najmlajšega sina in najverjetnejšega naslednika Kim Džong Una, ki bo za očetom in dedkom postal tretji član dinastije Kim na čelu obubožane in izolirane jedrske sile.

Južnokorejsko ministrstvo za združitev je medtem sporočilo, da bo vlada dovolila državljanom in organizacijam, da po elektronski pošti ali faksu v Severno Korejo pošljejo sožalje ob Kimovi smrti, ki je umrl v soboto v 69. letu starosti.