Številni so zapustili domove. Foto: Reuters
Številni so zapustili domove. Foto: Reuters

Ameriški center za opozarjanje na tajfune je pred tem sporočil, da se je Mocha pred prihodom do obale na mejnem območju med državama okrepila v orkan 5. kategorije z vetrom do 259 kilometrov na uro.

Močan veter in deževje sta grozila, da bosta na priobalnem območju okoli Bengalskega zaliva povzročila nevarne poplave zaradi visokih valov, obstajala pa je tudi nevarnost zemeljskih plazov. Pozneje je bangladeški predstavnik za naravne nesreče Kamrul Hasan sporočil, da ciklon v državi ni povzročil večje škode, in pojasnil, da so oblasti pred neurjem evakuirale približno 750.000 ljudi.

Ciklon prizadel begunsko taborišče

Ciklon je prinesel močno deževje na območje med mestom Cox's Bazar, kjer živi milijon beguncev muslimanske manjšine Rohinga iz Mjanmara, in mestom Sitve v Mjanmaru. Omenjeno begunsko taborišče je eno največjih na svetu. Tam v bambusovih zavetiščih s ponjavami prebiva nekaj manj kot milijon beguncev.

Ciklon je poškodoval od 400 do 500 začasnih bivališč, vendar ni zahteval žrtev, je povedal komisar za begunce Mizanur Rahman.

Na območjih ob Bengalskem zalivu se pričakujejo poplave. Foto: Reuters
Na območjih ob Bengalskem zalivu se pričakujejo poplave. Foto: Reuters

Vremenoslovci opozarjajo, da bi bil ciklon Mocha lahko najmočnejše neurje v Bangladešu v skoraj dveh desetletjih. Že pred njegovim prihodom so zaprli letališča, ribičem pa naročili, naj ne hodijo na morje.

Danes pozno zvečer po krajevnem času pa je nevihta večinoma minila, indijski meteorološki urad pa je sporočil, da bo ciklon oslabel, ko bo dosegel razgibane hribe v notranjosti Mjanmara.

O dežju in vetru so danes poročali tudi v 500 kilometrov oddaljenem mjanmarskem mestu Yangon, nekdanji prestolnici države. Mjanmarski Rdeči križ pa je sporočil, da se pripravlja na izredne razmere.

Po neurju so bile komunikacijske povezave s pristaniškim mestom Sitve večinoma prekinjene, ulice pa je preplavila voda. Neurje je tudi odnašalo strehe in rušilo električne vode. Mesto je sicer že v soboto v strahu pred ujmo zapustilo na tisoče ljudi.

Veter je trgal hiše iz ponjav in bambusa tudi v begunskem taborišču za Rohinge v kraju Kjaukphju v mjanmarski zvezni državi Rakine. "Zdaj bomo preverili, ali se morska voda približuje našemu kraju (...) če se bo morska voda dvignila, lahko poplavi naše taborišče," je opozoril vodja taborišča Kin Šve, navaja AFP.

Cikloni so redna in smrtonosna nevarnost za obale severnega Indijskega oceana, kjer živi več deset milijonov ljudi. Leta 2008 je ciklon Nargis opustošil mjanmarsko delto reke Iravadi in zahteval najmanj 138.000 življenj. Predtem je leta 2007 ciklon Sidr prizadel južno obalo Bangladeša, pri čemer je umrlo več kot 3000 ljudi, škodo pa so ocenili na več milijard dolarjev.