Po Sanaderju - Sanader. Po zmagi na volitvah je staremu-novemu hrvaškemu premierju uspelo sestaviti koalicijo. Foto: EPA
Po Sanaderju - Sanader. Po zmagi na volitvah je staremu-novemu hrvaškemu premierju uspelo sestaviti koalicijo. Foto: EPA

To je prvi resnično programski sporazum od osamosvojitve Hrvaške.

Hrvaški premier Ivo Sanader
Podpis koalicijske pogodbe

Mandatar za sestavo vlade, predsednik Hrvaška demokratske skupnosti (HDZ) Ivo Sanader je po podpisu pogodbe o oblikovanju vlade s Hrvaško socialnoliberalno stranko (HSLS) in Hrvaško kmečko stranko (HSS) povedal, da so cilji nove vlade do leta 2010 odpraviti proračunski primanjkljaj in zmanjšati brezposelnost ter sedemodstotno rast BDP-ja.

Koalicija ima tako v saboru zagotovljenih 82 poslanskih glasov. Koalicijska pogodba obsega 119 strani, za njeno uveljavitev pa bo skrbel dozdajšnji podpredsednik vlade za gospodarstvo Damir Polančec.

Jandrokovič novi vodja diplomacije?
Odprta kadrovska vprašanja glede vodilnih mest na treh ali štirih ministrstvih naj bi rešili do petka, ko bo tudi znano, ali bo Hrvaška dobila kakšno novo ministrstvo. HSLS je predlagal vzpostavitev novega ministrstva za regionalni razvoj, HDZ pa temu ni preveč naklonjen, a je predlagal delitev ministrstva za znanost in izobraževanje. Hrvaški mediji za najresnejšega kandidata za novega zunanjega ministra omenjajo dozdajšnjega predsednika saborskega odbora za zunanjo politiko Gordana Jandrokovića.

Glavaš naj bi v sabor prišel
Sanader je na vprašanje, ali bodo haaškega obtoženca Branimirja Glavaša, ki je bil vnovič izvoljen v sabor, izpustili iz pripora, da bi se lahko udeležil ustanovne seje sabora, dejal, da so mu poslali vabilo na sejo in da se je bo zagotovo udeležil, saj je to "parlamentarna praksa v svetu".

Adlešićeva z dvojno funkcijo?
V ponedeljek, dan pred podpisom pogodbe o oblikovanju vlade, je Sanader poskrbel za nekoliko razburjenja tako v HSLS-ju kot HSS-ju, ko je predsednici HSLS-ja Djurdji Adlešić poleg mesta podpredsednice vlade ponudil še vodenje obrambnega ministrstva, česar naj si ona sploh ne bi želela.

HSS naj bi na drugi strani ostal brez nekaj želenih ministrstev - tudi kmetijskega - a je njen predsednik vseeno podpisal koalicijsko pogodbo.

Po podpisu koalicijskega dogovora so predstavniki omenjenih treh strank, ki se jim bodo pridružili še člani Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS), nadaljevali pogovore o sestavi nove vlade, v kateri naj bi mesto dobili tudi predstavniki manjšin.

T. V./A. P.

To je prvi resnično programski sporazum od osamosvojitve Hrvaške.

Hrvaški premier Ivo Sanader
Podpis koalicijske pogodbe