Razmere v Slonokoščeni obali so kaotične. Foto: EPA
Razmere v Slonokoščeni obali so kaotične. Foto: EPA

Voditelji iz Sierre Leone, Benina in Zelenortskega otočja so prispeli v abidžansko rezidenco Laurenta Gbagboja, ki vztraja, da je legitimni zmagovalec volitev on. Trojica naj bi Gbagboju dala še zadnjo priložnost, da mirno odstopi, poroča BBC.
Gbagbo noče priznati zmage Alassana Outtaraja, ki ga je kot zmagovalca potrdila volilna komisija, priznala pa ga je tudi mednarodna skupnost.

Trije predsedniki, Boni Yayi iz Benina, Ernest Bai Koroma iz Sierre Leone in Pedro Pires z Zelenortskega otočja, so se pred srečanjem z Gbagbojem udeležili pogovorov z vodjo mirovniška misije ZN-a Choi Young Jinom.

Cilj je en sam
Vladni predstavnik Sierre Leone je dejal, da bodo voditelji iz Zahodnoafriške gospodarske skupnosti (Ecowas) Gbagboju ponudili način odstopa, ne da bi bil pri tem ponižan. Ecowas je namerno izbral tri voditelje, ki se niso ostro izrekli proti volilnim izidom.
A po neuspešnih pogajanjih nekdanjega južnoafriškega predsednika Thaboja Mbekija in vodje Komisije Afriške unije Jeana Pinga ima obisk en sam cilj: prepričati Gbagboja, da se umakne in izogne vojaškemu posredovanju Ecowasa.
Outtarajevo zmago na volitvah 28. novembra je razveljavil ustavni svet, telo, ki mu načeluje Gbagbojev zaveznik. Ustavni svet je svojo odločitev argumentiral s trditvijo, da so bili volilni izidi s severa ponarejeni.