Vojska za zdaj uradno ostaja zvesta Gbagboju, a pojavljajo se govorice, da je znotraj vseeno razdeljena. Foto: EPA
Vojska za zdaj uradno ostaja zvesta Gbagboju, a pojavljajo se govorice, da je znotraj vseeno razdeljena. Foto: EPA
Mirovne sile
ZN ima v državi okoli 9.000 pripadnikov mirovnih sil. Foto: EPA

Na predsedniških volitvah konec novembra je zmagal opozicijski voditelj Alassane Ouattara, a njegov nasprotnik Gbagbo ni priznal volilnega izida in je prek ustavnega sodišča, ki je v njegovih rokah, dosegel razveljavitev na sto tisoče glasovnic z volilnih območij na severu, od koder prihaja Ouattara.

Mednarodna skupnost, skupaj z velesilami in afriškimi državami, je v sporu po volitvah podprla Ouattaraja in Gbagboja pozvala k odstopu ter mu zagrozila s sankcijami. Sam ni pokazal nobenega znaka, da bi se odpovedal položaju, in je celo ukazal odhod mirovnih sil ZN-a iz države, kar pa je generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun odločno zavrnil.

ZDA in Evropska unija so proti Gbagboju in njegovemu ožjemu krogu že uvedle sankcije glede potovanja v tujino, Svetovna banka pa je zamrznila posojila 800 milijonov dolarjev. Kljub zamrznitvi sredstev je finančni minister napovedal, da bodo vsi javni uslužbenci, tudi vojaki, dobili svoja plačila.

Po podatkih ZN-a je bilo v nasilju, ki je sledilo objavi volilnih izidov, ubitih 173 ljudi, medtem ko so ZDA sporočile, da je bilo mrtvih skoraj 200 ljudi, številni, ki so lojalni Ouattaraju, pa so bili mučeni ali pa odpeljani z njihovih domov sredi noči.

Gbagbo poklical plačance
Eden izmed glavnih razlogov, zakaj se Gbagbo še drži oblasti, je podpora vojske. Tiskovni predstavnik vojske je v govoru na televiziji sredo zatrdil, da vojaki podpirajo predsednika kljub zunanjim pritiskom. ZN je poročal, da vladnim silam pomagajo tudi plačanci iz Liberije.

Izjave predstavnike vojske so sledile le nekaj ur po tem, ko je sodelavec Outtaraja in predsednik rivalske vladne ekipe Guillaume Soro dejal, da je edini izhod iz krize uporaba sile, ter ob tem pozval svetovne voditelje, naj na silo odstavijo Gbaboja.

Slonokoščena obala je bila v preteklosti ena stabilnejših in gospodarsko razvitih afriških držav, ki pa jo je med letoma 2002 in 2003 zajelo nasilje med severom in jugom. Prav tokratne dolgo pričakovane predsedniške volitve naj bi tej največji pridelovalki kakava znova prinesle mir, stabilnost in enotnost.

Na dogajanje v domovini se je odzval tudi kapetan nogometne reprezentance Slonokoščene obale in zvezdnik angleškega nogometnega kluba Chelsea, ki je vse strani v državi in zunaj nje pozval k zadržanosti. "Prosim vsakega od vas, vsakega menedžerja, vsakega vojaka, vsakega privrženca, da se ne zatečete nazaj k nasilju in vložite napore za obuditev miru ter odgovorne demokracije, na katero čaka naša država," je dejal Drogba, ki je mednarodno skupnost pozval, naj bo zmerna v svojem odgovoru na krizo v državi, saj bodo prebivalci trpeli, če bo država prikrajšana za sredstva mednarodnih finančnih institucij, kot je Mednarodni denarni sklad.