Nemiri so izbruhnili takoj po volitvah 28. novembra. Foto: EPA
Nemiri so izbruhnili takoj po volitvah 28. novembra. Foto: EPA
Gbagbo se trmasto oklepa predsedniškega stolčka. Foto: EPA

Večina beguncev je po poročanju BBC-ja privržencev Alassana Outtaraja, ki ga je mednarodna skupnost priznala za novega predsednika, ne pa tudi ustavni svet Slonokoščene obale.
Trije zahodnoafriški predsedniki bodo v torek odpotovali v Slonokoščeno obalo, da bi osebno pozvali Laurenta Gbagboja, da odstopi s položaja. Predsedniki Benina, Sierre Leone in Zelenortskega otočja nameravajo Gbagboju v imenu Zahodnoafriške gospodarske skupnosti (ECOWAS) predati sporočilo, da "mora kar se da hitro odstopiti ali pa se spoprijeti z legitimno vojaško silo".
Gbagbojeva vlada je že dejala, da je grožnja nepravična, obsodila pa je tudi odločitev zahodnoafriške centralne banke, da preda nadzor nad računom Slonokoščene obale Outtaraju. Gbagbo sam medtem ignorira vse pozive, češ da so bili volilni izidi v severnih delih države ponarejeni.
Neprekinjen tok beguncev
Po besedah predstavnikov mednarodne agencije za begunce Združenih narodov (UNHCR) večina tistih, ki so zapustili državo po volitvah 28. novembra, prihaja iz vasi na zahodu. Tok naj bi bil neprekinjen.

Sedež Outtaraja in njegovega kabineta je trenutno v hotelu v prestolnici Abidžan, varujejo pa ga sile ZN-a. Outtara je oborožene sile pozval, naj zaščitijo civiliste pred napadi "milic in tujih plačancev, ki razlivajo kri Slonokoščene obale".
Naslednja tarča: sile ZN-a?
Gbagbo po drugi strani zahteva, da sile ZN-a in francoske sile zapustijo državo. Neki tesen zaveznik je celo opozoril, da bi jih lahko obravnavali kot upornike, če ne bodo upoštevali navodila. ZN, ki ima v državi 10.000 mirovnikov, je poziv zavrnil.
Po besedah ZN-a je bilo v nedavnih napadih oboroženih sil, zvestih Gbagboju, ubitih najmanj 170 ljudi.