Nekdanja skupna država je v 90. letih prejšnjega stoletja s krvavim razpadom doživela žalosten konec. Foto: EPA
Nekdanja skupna država je v 90. letih prejšnjega stoletja s krvavim razpadom doživela žalosten konec. Foto: EPA
Srbska zastava
Srbija je konec aprila z Brusljem podpisala Sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, ki je prvi korak do članstva v Evropski uniji. Foto: EPA

"Če bi bilo Kosovo priznano kot sedma republika v SFRJ-ju, Jugoslavija ne bi bila federacija, ampak bi obstala kot konfederacija in nedvomno bi bila že v Evropski uniji, kjer bi imela svojega komisarja in 35 članov Evropskega parlamenta, uradni jezik EU-ja ne bi bil slovenski, ampak srbohrvaški, Kosovo pa bi dobilo največjo mogočo pomoč iz EU-ja," je v pogovoru za novosadski Dnevnik razmišljal slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Jelko Kacin.

Srbija naj se neha ukvarjati s Kacinom
Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo je dejal, da Srbiji za vstop v EU nihče kot pogoj ne postavlja priznanja Kosova. "To si posamezniki v Srbiji izmišljajo kot pogoj. Namesto da bi se Srbija ukvarjala s svojimi izzivi na poti k Evropi, se raje ukvarja s Kosovom in Kacinom ter zgodbami iz Evropskega parlamenta, da se tako ne bi spopadla z realnostjo in nekaj naredila zase," je dejal Kacin.

Prejšnji teden je podpredsednik srbske vlade Božidar Delić napovedal, da bo Beograd zahteval zamenjavo Kacina na mestu poročevalca za Srbijo, potem ko je ta izobešanje kosovske zastave v Evropskem parlamentu označil za zgodovinski dogodek, ki praktično pomeni priznanje Kosova in še en korak k njegovi polni integraciji ter mednarodnemu priznanju.

Djelić je v odzivu na na Kacinove izjave dejal, da nekdo, ki je tako odkrito stopil na stran separatistov in nima razčiščenega ter nepristranskega stališča, ne more opravljati takšne funkcije.

Svetilnik v regiji
Kacin je za Dnevnik tokrat dejal, da ima Srbija odgovornost ne samo zase in svojo prihodnost v EU-ju, ampak tudi za prihodnost celotne regije. "Ko se Srbija premakne z vsemi svojimi kapacitetami, da kot svetilnik vpliva na celotno regijo, potem gre vse dobro. Vendar ko Srbija zapre okna, ta mrk vpliva na vse neposredne in posredne sosede v Regiji," poudarja Kacin.

G. V.