Lampedusa je prvi stik beguncev z Evropo. Foto: EPA
Lampedusa je prvi stik beguncev z Evropo. Foto: EPA
Slovenija bi lahko sprejela begunce

Trenutno je najbolj na udaru italijanski otok Lampedusa, kamor je iz severne Afrike pribežalo več tisoč beguncev, a majhen italijanski otok bi bil lahko le začetek večjega vala beguncev.

Slovensko notranje ministrstvo je predvsem zaradi vojne v Libiji že pripravilo krizni načrt, če bi morali v kratkem prevzeti del begunskega bremena Italije in najverjetneje še Malte, Cipra in Grčije, je za TV Dnevnik poročal Dejan Ladika. Sodeč po zmogljivostih, bi lahko Slovenija sprejela nekaj sto beguncev.

Nina Gregori z direktorata za migracije in integracijo je povedala, da lahko azilni dom sprejme 203 osebe in v kriznih razmerah do 230 oseb, medtem ko jih je v tem trenutku tam nastanjenih 75. Ko se tem osebam podeli status begunca, imamo v Sloveniji dve integracijski hiši s kapaciteto 60 oseb.

Odločitev o morebitni nastanitvi beguncev bo sprejeta na evropski ravni, morda že prihodnji ponedeljek na srečanju notranjih ministrov v Luksemburgu.

"Če bi seveda neka številka presegla določeno kvoto, kjer bi bile slovenske kapacitete izkoriščene, potem bi lahko imeli logistične težave, na primer tudi težave glede zdravstvene oskrbe," je dejala Gregorijeva.

Italija zavaja z grožnjami
Da je Slovenija sposobna pomagati velikemu številu ljudi, je dokazala med vojno v nekdanji Jugoslaviji, ko je bilo pri nas tudi do 70.000 beguncev. Kaj takega po besedah Ladike vendarle ni pričakovati, pa tudi Italija mora najprej opraviti svojo nalogo, navsezadnje za pomoč beguncem dobiva evropska sredstva. Z nekaterimi grožnjami, kot je, denimo, da bo množice beguncev preprosto spustila na schengensko območje, pa celo zavaja.

Če bi Italija podelila dovoljenje za začasna prebivanja na podlagi svoje nacionalne zakonodaje, potem lahko ti ljudje s takimi dovoljenji pridejo v schengenski prostor in se zadržujejo v tem prostoru do 90 dni, nato pa se morajo vrniti v Italijo, je pojasnila Gregorijeva.

Status begunca lahko dobijo le prosilci za mednarodno zaščito, ki dokažejo, da je njihovo življenje v domovini ogroženo. Ekonomski migranti torej ne sodijo v to skupino. V Sloveniji je trenutno 131 beguncev iz več kot 20 držav.

Slovenija bi lahko sprejela begunce