Marko Milošević je Srbijo zapustil leta 2000. Foto: Reuters
Marko Milošević je Srbijo zapustil leta 2000. Foto: Reuters

Marko Milošević in pet njegovih tesnih sodelavcev se je znašlo pred sodiščem tudi zaradi btožbe udeležbe v pretepu maja 2000, v istem postopku kot sinu nekdanjega jugoslovanskega in srbskega predsednika pa so sodili tudi trojici članov gibanja Otpor, ki so bili zaradi zastaranja postopka oproščeni.

Posredovalo republiško tožilstvo
Pretep je nastal, ko so člani požarevskega gibanja pred Markom Miloševićem in njegovimi sodelavci hoteli zaščititi enega od svojih sočlanov. Okrožno tožilstvo v Požarevcu je proti članoma gibanja Momćila Veljkovića in Radojka Lukovića vložilo obtožnico, ki ju je bremenila poskusa umora Miloševićevega sodelavca Saše Lazića. Obtožnica proti njima je bila vložena zaradi velikega pritiska republiškega tožilstva, o čemer je javno spregovoril namestnik okrožnega tožilstva.

Političen motiv oporstilne sodbe?
Sodišče ni zanikalo, da so člani gibanja v pretepu utrpeli težke telesne poškodbe, vendar pa noben od predloženih dokazov ni dokazal, kdo je komu prizadejal določene telesne poškodbe. Momćilo Veljković je ocenil, da je odločitev sodišča politično motivirana in da je opustitev vseh kazenskih preganjanj Marka in njegove mame Mire Milošević pogoj socialistov za formiranje proevroopske vlade v Srbiji. Radojko Luković, ki je v pretepu utrpel težke poškodbe glave, zaradi katerih je bil v življenjski nevarnosti, je odločitev sodišča označil za sramotno in napovedal pritožbo na odločitev sodišča.

Marku Miloševiću, ki ima v Rusiji status begunca, so sodili v odsotnosti.

T. V.