Proti obema sorodnikoma nekdanjega srbskega predsednika v Srbiji poteka več preiskav. Foto: EPA
Proti obema sorodnikoma nekdanjega srbskega predsednika v Srbiji poteka več preiskav. Foto: EPA

Gre za sina in ženo pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, za katerima je v Srbiji razpisan nalog za pripor. Proti njima je namreč aktivnih več preiskav, med drugim tudi za tihotapljenje tobaka v 90. letih prejšnjega stoletja, ko se je Srbija spopadala z mednarodnimi sankcijami.

"Glede na to, da je prebivališče obeh oseb znano, je pravosodni minister sprejel odločitev za zahtevo po izročitvi obeh osumljenih," je srbsko pravosodno ministrstvo zapisalo v svojem sporočilu.

Rusija zavrača izročitev
Ruska služba za priseljence pa je sporočila, da ni razlogov za izročitev. "Ne bomo ju izročili, saj jima je bil zagotovljen status begunca," je dejal predstavnik službe Konstantin Poltoranin.

Predstavniki ruskih oblasti so že pred nekaj tedni potrdili, da sta omenjena v Rusiji že leta 2006 dobila azil, ker naj bi bili njuni življenji v Srbiji ogroženi.

Marko Milošević je Srbijo zapustil že leta 2000, ko je bil njegov oče strmoglavljen z oblasti, Mira Marković pa jo je zapustila leta 2003, ko je srbska policija po atentatu na premierja Zorna Djindjića prijela številne pripadnike različnih kriminalnih združb. Pred tem je svojega soproga redno obiskovala v zaporu v Haagu, kjer se je branil pred obtožbami o zločinih proti človeštvu.

M. R.