Tamilski tigri so ponovno poprijeli za orožje. Foto: Reuters
Tamilski tigri so ponovno poprijeli za orožje. Foto: Reuters
Uporniki imajo celo svoje vojaške ladje, s katerimi napadajo šrilanško mornarico. Foto: EPA

Otok se je tako ponovno znašel v državljanski vojni, ki je do premirja leta 2002 trajala že 20 let in terjala več kot 65 tisoč življenj. Vladna vojska in uporniške sile se nepretrgoma spopadajo že šesti dan, za propad premirja pa uporniki krivijo vojsko, ki naj bi s topništvom napadla položaje Tamilskih tigrov na severu države. Vojska napade opravičuje z nasprotnimi obtožbami, da so uporniki prevzeli nadzor nad izviri pitne vode.

Poznavalci razmer opozarjajo, da se lahko spopadi razširijo na večji del otoka. Uporniške vrste so se namreč razrasle iz peščice slabo oboroženih upornikov v močno organizacijo 10 do 20 tisoč do zob oboroženih vojakov, ki imajo svoje vojno letalstvo in celo bojne ladje.

Prizadevanja za tamilsko državo
Prizadevajo si za osnovanje lastne domovine za Tamilce, ki naj bi se raztezala na severovzhodu Šrilanke. Mnogi Tamilskim tigrom pripisujejo odgovornost za izum samomorilskih bombnih napadov, znani pa so tudi po tem, da pri sebi vedno nosijo cianid - za primer, da bi jih žive ujeli.

Odpiranje starih ran bo tudi močno prizadelo šrilanško gospodarstvo, ki le s težavo prepričuje tuje vlagatelje, da so njihove investicije varne.