Tadića bo v Vukovarju gostil Josipović. Foto: EPA
Tadića bo v Vukovarju gostil Josipović. Foto: EPA

Tadića bosta v Vukovarju sprejela njegov gostitelj hrvaški predsednik Ivo Josipović in hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki sta se danes v predsednikovem uradu pogovarjala o podrobnostih obiska srbskega predsednika.

"Položitev vencev je zelo simbolno dejanje. Odnosi med Hrvaško in Srbijo so še vedno zelo obremenjeni s preteklostjo in to jih bo pomagalo sprostiti. Nihče ne pričakuje, da bodo vsi spori izginili kar naenkrat, toda gre za dobro potezo," je dejal hrvaški diplomat, ki dela za Josipovića.

Hrvaški diplomat je še pojasnil, da nihče iz Bruslja ni zahteval tega simboličnega dejanja, ampak gre za znak dobre volje iz Zagreba in Beograda, ki bo zagotovo ustrezal evropski politiki.

Kosorjeva bo prisostvovala srečanju Tadića s predstavniki hrvaških združenj družin umrlih, prijetih in pogrešanih ljudi. Srbski predsednik se bo poklonil tudi žrtvam v Paulinem dvoru pri Osijeku, kjer so bili umorjeni večinoma srbski civilisti.

Maščevanje Hrvatov
Novembra leta 1991 je bilo na Ovčari ubitih okoli 200 ljudi, med katerimi je bilo veliko ranjencev, ki so v vukovarski bolnišnici ostali po tem, ko je srbska vojska po večmesečnem bombardiranju in obleganju zasedla mesto.

Slab mesec dni potem so hrvaški vojaki kot maščevanje za smrt svojega kolega ubili 19 ljudi. Hrvaške oblasti so skušale prikriti zločin in so zato trupla prepeljale ter pokopale na skrivnem kraju v Liki. Zločin so leta 2002 razkrili preiskovalci haaškega sodišča.