Talibani so presenetili z osvojitvijo Kunduza in zadali hud udarec afganistanskim oblastem, ki že nekaj mesecev ne znajo več omejevati upora islamistov. Foto: Reuters
Talibani so presenetili z osvojitvijo Kunduza in zadali hud udarec afganistanskim oblastem, ki že nekaj mesecev ne znajo več omejevati upora islamistov. Foto: Reuters
Beg iz Kunduza
Iz središča Kunduza se valijo kolone meščanov, ki bežijo pred pouličnimi spopadi med talibani in vladnimi silami. Foto: Reuters

V Kunduzu so po celodnevnih ostrih spopadih zavladali talibani in tako dosegli največji vojaški uspeh v 14 letih oz. od leta 2001, ko jih je vojaški poseg ZDA in Zahoda strmoglavil z oblasti v Afganistanu.

Talibani so v Kunduzu v središču mesta zavzeli guvernerjevo hišo, osrednji zapor in bolnišnico ter še nekaj drugih upravnih stavb. Ubitih je več deset ljudi na obeh straneh, iz mesta pa bežijo meščani.

Iz zapora izpustili na stotine soborcev
"Talibani so zavzeli našo četrt ... Vsepovsod vidim njihove borce,"
je opoldne poročal iz mesta novinar, ki dela za AFP. Iz zapora so talibani izpustili vseh 700 tamkajšnjih zapornikov, med katerimi so prevladovali prav njihovi soborci, ki so se seveda pridružili napadalcem.

V mestu je izobešena bela zastava talibanov, oblasti so nerade priznale izgubo mesta, afganistanske vojaške in policijske sile pa se zdaj zbirajo na letališču v okolici mesta in čakajo na začetek morebitne protiofenzive.

Strateško križišče ob meji s Tadžikistanom
Obsežen napad, ki se je iz treh smeri začel ob zori, na mesto s 300 tisoč prebivalci velja za največjo ofenzivo talibanov na kakšno urbano središče. Kunduz je prestolnica istoimenske province na severu Afganistana in je vstopna-izstopna točka proti Tadžikistanu, meja je oddaljena le 30 kilometrov. Skozi peto največje mesto v državi gre glavna prometnica iz severnih rečnih dolin, kjer pridelajo polovico afganistanskega riža, proti osrednjemu delu države s prestolnico Kabulom.

Najbolj krvavo leto po invaziji 2001
Sam Kunduz ima za talibane tudi velik simbolni pomen, saj je bilo to njihovo glavno severno oporišče v obdobju njihovega vladanja Afganistanu med letoma 1996 in 2001. Po napadih talibanskih zaveznikov Al Kaide 11. septembra 2001 je sledila invazija ZDA in Nata, ki so ob pomoči severnega zavezništva strmoglavili oblast talibanov.

Vseh zadnjih 14 let talibani vodijo gverilsko vstajo, ki se v zadnjih letih krepi. V Afganistanu tako znova divja prava vojna, v letu 2015 je bilo ubitih več kot 11 tisoč ljudi, večinoma borcev na obeh straneh.