V koloni je obtičalo okoli 10.000 vozil. Foto: Twitter
V koloni je obtičalo okoli 10.000 vozil. Foto: Twitter

Do nedelje zvečer je bil prometni zamašek na avtocesti M-10 še vedno 54 kilometrov, poroča ruska agencija RIA Novosti.

Na neki točki je bila kolona dolga polnih 200 kilometrov, a se je po besedah predstavnika ministrstva za promet zamašek manjšal s hitrostjo 5-6 kilometrov na uro, potem ko so en pas v vsako smer očistili snega. Tovornjaki so se v nedeljo "že" lahko pomikali s hitrostjo približno 5-10 kilometrov na uro.

Oblasti so vzdolž ceste postavile zasilne postaje, na katerih so se ujeti vozniki lahko pogreli, dobili hrano, pa tudi posebno telefonsko linijo za psihološko pomoč. Ujeti v zamašku - šlo naj bi za okoli 10.000 vozil - poročajo, da jim je do tretjega dne že zmanjkovalo goriva. Uporabniki družabbenih omrežij pa so prek Tvernewsa in Vkontakteja tožili nad pomanjkljivo pomočjo policijo in dragimi cenami v obcestnih kavarnah.

Pomanjkljivo vzdrževanje
Leta pomanjkljivega vlaganja v sovjetsko infrastrukturo so M10, kjer so prometni zamaški pogosti, spremenila v pravo nočno moro za voznike. "Iz St. Peterburga sem šel v petek in v treh dneh prevozil okoli 200 kilometrov," je za radijsko postajo Kommersant-FM povedal eden izmed frustriranih voznikov. "Vso noč smo klicali ministrstvo v Moskvo in Tver. Vsi so nam govorili: Fantje, vemo, kaj se dogaja, a vam ne moremo pomagati."

Ko se je M10 v ponedeljek počasi ponovno sprostila, se je ruski premier Dmitrij Medvedjev sestal s svojimi svetovalci, s katerimi je razpravljal o različnih pobudah, vključno z mobilizacijo ruskih vojnih inženirjev, da bi se v prihodnje ognili podobnim prometnim zamaškom.