Protestniki na turških ulicah obujajo spomine na ustanovitelja moderne Turčije, Kemala Atatürja. Foto: EPA
Protestniki na turških ulicah obujajo spomine na ustanovitelja moderne Turčije, Kemala Atatürja. Foto: EPA
Abdullah Gül
Gülove predsedniške ambicije je pokopala njegova islamistična preteklost. Foto: Reuters

S tem ko je parlament sprejel prošnjo zunanjega ministra Abdullaha Güla, da se umakne iz tekme, v kateri je bil edini kandidat, so namreč ostali brez predsedniških kandidatov.



Novi datum je 22. julij
"Ker ni nobenega predsedniškega kandidata, ni mogoče izvoliti predsednika, zato so volitve odpovedane," je zbranim parlamentarcem v televizijskem prenosu sporočil govornik parlamenta Nevzat Pakdil.

V Turčiji parlament izvoli predsednika za sedemletni mandat. Novi parlament bo zdaj izbral predsednika po parlamentarnih volitvah 22. julija, začasni vodja države pa do takrat ostaja Ahmet Necdet Sezer, ki bi se moral s predsedniške funkcije upokojiti 16. maja.

Napovedujejo zmago vladajočega AK-ja
Turška sekularna elita, vključno z opozicijskimi strankami, vrhovnimi sodniki in vojaškimi generali, je bila od vsega začetka odločena ustaviti Gülovo izvolitev, saj so se bali, da bi nekdanji islamist poskušal spodkopati turško ločitev države in religije, kar sta Gül in njegova vladajoča stranka AK odločno zanikala.

Ustavno sodišče je presodilo, da mora biti prisotnih vsaj 367 poslancev, da so rezultati glasovanja veljavni. V dveh krogih glasovanj o Gülovi kandidaturi pa parlamentu zaradi bojkota opozicije ni uspelo doseči te številke. Analitiki menijo, da bo desno-sredinska stranka AK najverjetneje prejela največ glasov na julijskih parlamentarnih volitvah, a ji morda ne bo uspelo dobiti zadostne večine, tako da bo prisiljena v sestavo koalicije z eno manjših strank.

K. S.