Delavci so se vrnili v Tuzlo. V to jih je prisililo vreme in policija, ki jih ni spustila čez mejo s Hrvaško. Fotografija je iz februarja, ko so protestniki zažgali poslopje kantonske vlade v Tuzli. Foto: BoBo
Delavci so se vrnili v Tuzlo. V to jih je prisililo vreme in policija, ki jih ni spustila čez mejo s Hrvaško. Fotografija je iz februarja, ko so protestniki zažgali poslopje kantonske vlade v Tuzli. Foto: BoBo

Večja skupina delavcev in delavk, ki so se v sredo peš odpravili proti meji s Hrvaško v želji zapustiti Bosno in Hercegovino zaradi obupnih razmer, v katerih živijo, je okoli 9.30 prišla na mejni prehod. V skupini naj bi bilo več kot 100 ljudi, obmejna policija pa jim ni dovolila prečkati meje. Več kot pol delavcev ni imelo potrebnih dokumentov, a skupina se ni želela razdeliti. "Nekaj nas ima dokumente, ampak ne bomo pustili tistih, ki jih nimajo. Ali vsi ali nihče," je dejal namestnik predsednice sindikata delavcev Tovarne obutve Aida Hasan Užičanin, poroča portal tuzlanski.ba.

Iz Tuzle se je na "pot brez vrnitve" proti meji s Hrvaško napotilo sicer okoli 200 delavcev in delavk štirih podjetij iz Tuzle in okolice, in sicer tovarne obutve Aida, tovarne detergentov Dita, tovarne pohištva Konjuh in železarne Livnica. Kot razlog so navedli, da več let niso prejeli plač, povod za akcijo pa je bila odločitev lokalne vlade tuzelskega kantona, da jim ne bo izplačala enkratne pomoči v vrednosti 400 konvertibilnih mark oziroma 200 evrov, saj naj za to ne bi imela zakonske podlage. Izplačilo je vlada sprva sicer obljubila.

Delavci ostali enotni
Delavci so noč preživeli v mladinskem centru in osnovni šoli v Orašju, zjutraj pa so se odpravili do mejnega prehoda. Policija delavcev brez dokumentov ni spustila čez mejo, a se skupina ni razdelila. Štirje delavci so vseeno mejo prečkali, a se kmalu vrnili nazaj. Kot je dejal Užičanin, so želeli le pokazati, da lahko prečkajo mejo, a so se vrnili, da pokažejo, da "svojih ljudi nikoli ne zapuščamo in da držimo vsi skupaj", je poročal dnevnik Dnevni avaz.

Prezebli in izčrpani delavci so tuzelskega župana Jasmina Imamovića prosili, naj po njih pošlje avtobuse, kar je ta tudi storil. Avtobusi so se z delavci že vrnili v Tuzlo. Sindikalist Užičanin je dejal, da se "delavci vračajo v Tuzlo in gredo neposredno pred staro poslopje vlade, ki je bila februarja požgana, da bi videli, v kakšnem stanju je oziroma ali so jo obnovili in uredili v teh petih dneh, odkar nas ni. Če niso, naj jo mi uredimo in spravimo v začetno lepo stanje, da lahko v njo lepo gledamo."

"Želimo le delo"
Užičanin je še dejal: "Naj bo sram naše politike, ker so dovolili, da pridemo do sem. Morali bi njih izgnati iz naše države, mi pa bi morali ostati tukaj, v svoji državi, saj smo jo mi branili. Naj jih bo sram." Poudaril je, da ne želijo socialne pomoči od nikogar, ampak le delo, da od njega živijo, še poroča Dnevni avaz.

Delavcev ob vrnitvi v Tuzlo ni pričakal nihče izmed predstavnikov tuzelskih oblasti, delavci pa so že odšli domov. Zikrija Đulović, predsednik Sindikata delavcev Livnice, je ob tem napovedal, da si bodo danes odpočili, jutri pa bodo imeli nov sestanek, na katerem se bodo dogovorili, kako naprej. "Še naprej ponavljamo, da se ne bomo ustavili," je po poročanju Dnevnega avaza dejal Đulović.