Kapsula je bila zgrajena posebej za reševanje ujetih čilskih rudarjev. Foto: EPA
Kapsula je bila zgrajena posebej za reševanje ujetih čilskih rudarjev. Foto: EPA

S kapsulo bodo rudarje, enega po enega, potegnili na varno, ko bo reševalni jašek zvrtan do kraja, kjer so ujeti rudarji, in dovolj širok, da bodo okoli 50 centimetrov široko kapsulo spustili po njem. Za rešitev vsakega rudarja s kapsulo naj bi potrebovali od 20 do 30 minut.

Sorodnikom ujetih rudarjev, ki pred rudnikom čakajo na rešitev vse od nesreče 5. avgusta, ko se je nad rudarji porušil glavni jašek, ki vodi iz rudnika, so dovolili, da stopijo v ozko kapsulo, ki so jo poimenovali Feniks. Njeni snovalci upajo, da bodo rudarje z njo dvignili na površje podobno, kot je mitološki ptič feniks vstal iz pepela, poroča BBC.

Mogoča rešitev skozi dno kapsule
Kapsula je opremljena s komunikacijsko opremo, ki bo rudarjem omogočala, da bodo med reševanjem v stiku s površjem ter s kisikom, ki zadostuje za 90 minut. V kapsuli je tudi ročica, ki odpira vrata na dnu, tako da se bo lahko posamezen rudar, če se bo kapsula zagozdila, izmotal nazaj navzdol.

Čilski minister za rudarstvo Laurence Golborne ni želel ugibati o tem, da se bo reševanje začelo pred napovedanim časom, torej pred prvim tednom novembra, čeprav je kapsula pred rudnik prišla prej, kot je bilo predvideno.

V soboto je vrtanje prve izmed treh vrtin, s katerimi želijo doseči rudarje, doseglo globino 442 metrov, vrtino pa bodo morali še razširiti, preden se bo po njej lahko spustil Feniks.