Foto: AP
Foto: AP

Ukrajina je nato na pogovor poklicala veleposlanika Poljske v Kijevu, Poljska pa ukrajinskega veleposlanika v Varšavi.

Svetovalec poljskega predsednika Andrzeja Dude za zunanjo politiko Marcin Przydacz je v ponedeljek na televiziji zagovarjal omejitve uvoza ukrajinskega žita v Poljsko. Prav tako je izjavil, da bi morala Ukrajina "pokazati več hvaležnosti za vse, kar je Poljska storila zanjo", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ukrajina je kmalu zatem na pogovor poklicala poljskega veleposlanika v Kijevu in mu pojasnila, da so bile izjave Przydacza nesprejemljive. Poljska pa je nato na pogovor poklicala ukrajinskega veleposlanika v Varšavi zaradi "komentarjev predstavnikov ukrajinskih oblasti", je na Twitterju pojasnilo poljsko zunanje ministrstvo.

"V času vojne in ob upoštevanju pomoči, ki jo je Poljska namenila Ukrajini, se takšne napake ne bi smele dogajati," pa je v torek na Twitterju zapisal poljski premier Mateusz Morawiecki.

Varšava je od začetka ruske invazije ena najpomembnejših zaveznic Kijeva. Kljub temu je skupaj s Slovaško, Madžarsko, Romunijo in Bolgarijo nedavno pozvala Evropsko komisijo k podaljšanju omejitev uvoza ukrajinskega žita, ki se sicer iztečejo 15. septembra.

Bruselj je namreč maja sklenil, da je uvoz pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen dovoljen v vse članice EU-ja z izjemo omenjene peterice. V teh članicah je mogoče žito uvoziti samo v primeru, da je namenjeno tranzitu v druge članice Unije ali tretje države.

Razlog za sprejetje ukrepa so bile gospodarske težave ukrajinskih sosed zaradi prevelikih količin uvoza ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravil carine. Ukrajina medtem opozarja, da bi podaljšanje omejitev zadalo hud udarec njenemu kmetijskemu sektorju.