Starejši temnopolti Američani na jugu države ga uporabljajo še danes, leta 2010 pa se je na obrazcu za štetje prebivalstva kot
Starejši temnopolti Američani na jugu države ga uporabljajo še danes, leta 2010 pa se je na obrazcu za štetje prebivalstva kot "negro" opredelilo 36.000 ljudi. Foto: EPA

Na vprašalnikih Urada za štetje prebivalstva ZDA lahko ljudje glede rase izbirajo med petimi kategorijami, pri temnopoltih prebivalcih pa so bili navedeni trije izrazi: črn, afriški Američan in negro.

A kot je pojasnil direktor urada Nicholas Jones, so zaradi zadnje kategorije leta 2010 dobili veliko pritožb predvsem od mladih temnopoltih Američanov, ki jim izraz simbolizira krvavo preteklost njihovih prednikov in jih označuje kot drugorazredne državljane.
Na Uradu za štetje prebivalstva v ZDA so zdaj v svojo obrambo dejali, da za stare temnopolte Američane niso našli ustreznejšega izraza. Toda pod pritiskom so vendarle popustili, zato bosta od naslednjega leta dalje v anketnih vprašalnikih le dva izraza, in sicer črn in afriški Američan.

V vprašalnikih za štetje prebivalstva v ZDA so izraz "negro" prvič uporabili leta 1900. Do 60. let prejšnjega stoletja ni bil problematičen in celo veliki borec za državljanske pravice temnopoltih Martin Luther King ga je uporabljal v svojih govorih.